Nova Evropa

полазећи на задњи јуриш, угледати како их предводе сени Бруна и Костантеа, и тек ће тада, не пре, гарибалдинска аргонска слава бити овенчана. У очекивању тог великог дана све су првене кошуље Италије духовно мобилизоване" (Ецио Гарибалди). „Познате су жалибоже, наше болне згоде поводом примирја... Морнарица није могла да сачува сав плод свог тихог, упорног рада, прослављена од својих јунака и посвеБена од својих мртвих, Основом уговора о миру додељен је Италији само мали број ратног бродовља и најмањи део оточја и обале. Од онога дана почиње страсна љубав за Јадраном“ (Гвидо Пб)., Могли бисмо нанизати још више поучних извода из те талијанске спомен-књиге, којој се не може пребацити ефемерност нити импровизација. Али и ово што смо из ње навели нека нас још једанпут увери, како се у Италији — уз прећутно пристајање највиших званичних кругова — постојано и свесно ствара расположење за освојењем Далмације, да тако Италија дође до „читаве своје неповредиве границе и до пуне сигурности целог свог мора“ (Коселски)!,..

Двојимо да ли ће се икад, уз ове и овакове претпоставке, моћи створити средина повољна за склапање свестрана и искрена пријатељства између два суседна народа, пријатељства. које је потребно Југославији, али је, барем у истој мери, потребно и Италији.

Др. Хуго Верк.

Književni pregled,

Oko Tajms-skvera,

Teška su vremena naišla ove godine i na njujorške dr a mske pozornice, Brodvej je obuzela jedna panika kakva se skoro ne pamti, i retko da se koji nov komad zadrži na pozornici duže od tri do četiri nedelje, Mnogi kritičari nalaze uzrok toj katastrofi u velikoj popularnosti »slika koje govore«, Danas več nema gotovo nijednog bioskopa u Njujorku iz koga nisu izbačeni stari projektori i uvedene nove mašine za tako zvane »„talkies«, Žasadđa je ovaj nov pronalazak još i suviše strašan, disharmoničan, i privlači svet više svojom novinom nego time Što bi doneo nešto doista bolje od staroš »nemof« projiciranja, Čovek mora često da zažali za nekadanjom orkestralnom pratnjom, primoran da uz najemocijonalnije momente na platnu sluša ovo štucanje, kvrčanje, i šištanje nove maši· nerije, Ali da je budućnost novog pronalaska očevidna, ı ogromna, to je svakako više nego sigurno, Dosta je da pomislimo samo koliko se danas novi ortofonički gramoloni, sa svojim jasnim i čistim zvukom, razlikuju od starih i kreštavih

149