Nova Evropa

ulogu u našem narodu kakvu je nekad igrala? Gde je uticaj koji je imala, udružena s Dalmacijom, u času Oslobodjenja? Da li se moćno i naporno započete brazde narodnih organizacija i akcija nastavljaju posle Oslobodjenja u ritmu kakav bi trebalo očekivati, ili se zapinje, i gde, i zašto? Da li država posvećuje ovim oblastima onu pažnju koliko iziskuje njihova rasna važnost, njihov centralni odbranbeni položaj, i opšti interes narodni?

O Bosni, kao i svemu drugom, razilaze se mišljenja. Od nje se očekivalo mnogo uoči Ratova. Ima idealista kojima se učinilo da ona nije ispunila sve nade; a još ih je više, kojima izgleda da je ona podbacila posle Oslobodjenja, — Drugi opet veličaju Bosnu, pa joj daju naročitu ulogu i danas u jugoslovenskom pitanju, Ovi drugi idealisti pozivaju se pritom na karakter narodnjački Bosne i Hercegovine, na njezin centralni položaj u državi, kao i nato da je njezino stanovništvo nerazmrsivo izmcšano, te čini jezgro jugoslovenskog mozajika, minijaturu naše države, Od sporedne je važnosti, misle ti ljudi, da Bosna i Hercegovina administrativno više ne postoji kao jedinica, pa čak ne postoji ni u praktičnoj svesti mnogih njenih ljudi, Jer su ostale, ipak, nagomilane energije i tradicije njenih kulturnih centara, izvesne mavike, i naročito problem interkonfesijonalne i plemenske saradnje u svakom srezu.

Neće možda biti na odmet, izneti ovde nekoliko sintetičkih misli o bosansko-hercegovačkim naporima i mogućnostima.

Jest Bosna i Hercegovina u rasnom pogledu jedan od najčistijih delova našeg naroda, Taj narodnjački osnov vidi se u lepoti jezika, u njegovu stoletnome gajenju kroz književnost, čak i muslimansku, i versku katoličku; vidi se u narodnjačkom karakteru nesamo bogomilske nego popularne franjevačke organizacije, da ne dovorimo o pravoslavnoj crkvi koja tamo evo i danas vodi borbu za što većom ingerencijom naroda protiv jače centralizacije klerikalne. Bosna i Hercegovina su košnica narodne muzike, koja je pored maćedonske najlepša; one su matica najlepših narodnih pesama ljubavnih kao i junačkih, one su rasadnik narodnih naselja odavno do danas, poreklo mnogih porodica koje su se istakle po susednim oblastima. Pa i sami turski režim u Bosni dobio je neko naročito obeležje, tako da se njeni poturčenjaci nikad nisu identifikovali s pravim Turcima, iako su u masama primali tursko ime, po veri. Jedan od najačih aduta kojima se ova oblast može da ponosi, to je široka svest o celokupnom narodu, mimo uske granice ı interese svoje oblasti, kod jačih vodja i kod većine njena stanovništva, što se posvedočilo u ratnim inicijativama i solidarnostima,

Sve su to jaki dokazi o narodnjačkoj snazi cele Bosne i Hercegovine. Ali od narodnjaštva, koje je urodjeno kao stvar

..

газе, ра до пастјопа хта, Кој: је зјуаг зуезпо роуехапе organi-

>.

zacije i pokreta, ima jedan korak. Čineći taj korak, Bosna i Нег-

140