Nova Evropa

dokaže kako Cvijić omalovažava istorijske podatke; ali izostavlja mnogo veći broj redaka na istoj stranici u kojima Cvijić odredjuje gdje istorija. može da pomogne, Cvijićeve tvrdnje o. migracijama misu netačne, ni preljerane, već se osnivaju ma skrupuloznom „dugogodišnjem iskustvu postignutom neprestanim ispitivanjem u narodu, a i ргоџсауаnjem istorijskih izvor4., U tom neprestanom direktnom dodir: sa marodom doći ćemo svakako do pouzdanijih rezultata u апбгоробеобгани пебо li antropološkim metodama. Zato je i Cvijićeva raspodjela Južnih Slovena ma psihičke tipove sasvim na svom mjestu u antropogeograHiji, Može se biti i drugog mišljenja nego pok, Cvijić, ali je pouzdano da će svaki dobronamjeram i misleći čovjek, koji zaviri malo dublje u Cvijićeva djela, lako doći do sasvim drukčiječ suda o Cvijiću nego što je došao G. S. B. svojint površnim pabirčenjem, Cvijić je bio od onih rijetkih ljudi u našem narodu koji su visoko stajali nad našim mizernim plemenskim borbama, To su veličine koje bi morale da budu kac veza izmedju braće, i ne bi se smjela na njima iskaljivati surova plemenska mržnja. . Lucijan Marčić.

Место политичког прегледа.

Смрт Пг-а Франка Поточњака.

Кад би политика имала своју лирику, и кад би субјективност била искључивом карактеристиком лирике, могли бисмо Dra. Франка Поточњака сврстати међу. политичке лиричаре. Као што је лирским пјесмама субјект он сам, пјесник; као што он у њима говори о другима и о вањскоме свијету само утолико уколико ови дјелују нањ, тако је и Dr. Поточњак у своме раду нешто превише посвећивао пажње самоме себи. Био је, штоно ријеч, егоцентричан. Малне све што је штампом издао, ради само о њему: то су његови говори, његови мемоари, његова писма, његове оптужнице, његове осуде, његови саставци. Мако сваки човјек, чак и с извјесним својим интимнијим детаљима може да буде више-мање занимљив за јавност, Dr. Поточњак је овој саопћавао о себи свакако више од онога што би њу могло занимати и што би уопће ствари могло користити.

Ако ову егоцентричност истичемо одмах на почетку овога приказа о Пт-у Поточњаку, није то зато да му учинимо' замјерку, под дојмом које би се онда имало оцјењивати сав његов рад, већ једноставно зато што је то прво и

86.