Nova Evropa

пање се не састоји ни у обустави свих оних лудовања која траже велике жртве за тоалете, за пијанке, и за профињену развратност. Та лудовања тешко погађају и вријеђају оне многобројнике који се смрзавају по тротоарима, и који заваравају своју глад звјеркајући у богате излоге са комадом тврдог хљеба у устима.

Ми тврдимо, да одрицање треба да пређе границу откидања од уста. Јест, времена су тако тешка да је потребно откидати од властитих уста, да се другима омогући голо одржање у животу. Они који неће да виде, осјетиће то већ сутра на својим леђима.

Потребно је дакле самоодрицање: смањивање плата и доходака свим јавним и приватним умним радницима до граница одржања живота у поштењу. Самоодрицање тражи, да се започне с врхова. Ондје гдје се није никад откидало, а увијек придодавало: тантијеме, ренумерације, разни попусти и привилегије, спадају данас у најгори луксуз. Ко љуби себе тај ће увидјети, да је самоодрицање од такова луксуза данас најпунији израз разумног егојизма. На томе пољу треба много и много рашчистити.

Не може се ни дозволити да и муж и жена буду запослени, кад запослење једнога може обезбиједити дому чедан живот. Већ стотине чекају на једно од тих мјеста. Стотине, којима није дато да имаду ни чедан живот. Самоу овој малој земљи има на стотине такових двозапослених, — на стотине њих, док их је на хиљаде који вапе за једним намјештењем. А колико »милих кћеркица«, богатих или добро опскрбљених родитеља, служе само зато да имаду свој »ташенгелд«. Тај »ташенгелд«, пренесен у друге руке, обезбиједио би једну читаву обитељ, увео би свјетла у једну тмурну кућу, отро би сузе једној изгладњелој мајци. Ви који још не вјерујете, побројте те »миле кћеркице« по свим важнијим, већим, и бољим уредима и установама, па се нећете чудити зашто се дјевојке из ситних кућа, са солиднијом вриједности, бацају под кола или улазе У храм проституције. А што ће се с оним незаситним који по два, три, и више мјеста, запремају! Колико је тих забога срећника! Они су ненадокнадиви и незаситљиви. Они сметају напредак једнима, а запослење другима. Нико, баш нико нема права на два хљеба. Нико, баш нико није нена-• докнадив.

Повуците своје жене у домове ваше. Биће мање новаца, али више љубави и среће. Миле кћеркице наћи ће код куће, у кухињи и у собама, доста посла и забаве, да им неће "никако требати »ташенгелд«. Данас, као никада прије, требају нам добре и штедљиве жене. Данас, као никада прије, штетне су и опасне те разблудјеле бебице. Уживајте вашу

53