Nova Evropa

Сав Кочерин“)

да' бих за шуверин““) Црне Локве")

за четири смокве Село Градац)

и грабова Драга“) Оба села

не вриједе ни врага.

Они који су преко дана предали свој духан, то сад чекају на исплату, да онда крену пут свога села. Док се обрачуни сврше и исплата обави падне већ и ноћ, па у ноћи путују караване »мула« у далека села, међу камена брда. Сигурно се од Алипаше није у томе ништа измијенило; само су цесте боље, а мјесто ханџара и кубура носе сељаци данас — електричне батерије!

Зарада сељака не састоји се само из продаје духана, него и из надница око рада на преданом духану. Свака кућа настоји да упосли једног свог члана, и у томе се гледа задовољити сва околна села. Стари радници плаћени су по 2540 динара, а млађи радници и раднице по 16—20 динара дневно. Највећи број радништва састоји се од женскадије. Удешене као да иду на сијело, у својим народним ношњама, обављају свој посао брзо и вјешто, било да преузимљу духан са ваге, да га предаду у складишта, било да предате количине слажу на велике полице, гдје духан има да ферментира. Како га оцјењивач класифицира, тако га дјевојке одијељено смјештају. Руковођа откупне комисије све то надзирава, лети као вјетар с једног краја на други, неуморно, као да није од крви и меса.

Кад звоно навијести свршетак посла, поређају се раднице у редове попут војника, и тада се (у дворишту) врши преглед, да не би нетко сакрио на себи духана. Сељакиње из удаљених села враћају се тада својим кућама, да се сутрадан опет у 7 сати нађу на послу. Има их које од станице до свог села морају да превале и до 15 километара (4 сата пјешачења), што значи да се већ у 2 сата послије поноћи морају дати на пут да би стигле на рад. Рад у складиштима траје по 8 сати дневно, и не би био веома напоран кад би сва села лежала у близини; али дуго ноћно пјешачење, већином под непрестаном кишом, знатно га отежава.

Док гусле и друмови жале за Турцима, којих више нема, дотле се у чаршији дижу нови аге и бегови. Подигавши се из народа, по народу, ударају сложно по народу, а народ

") Села у околици Широког Бријега. 7) Жигица,

443