Nova Evropa

правим народним потребама. Организовањем реда на пла нинама запријечило би се даљње рушење постојећих пашњака, а обновиле би се нове уништене површине, — означио би се почетак нове ере и обнове сточарства Херцеговине, а тиме и економског јачања овог сиромашног народа. Напоредо са завођењем реда и организовањем планинских пашњака, требало би повести енергичну и систематску акцију око проширења површина, које у Херцеговини треба да обухвати бар 50% свих култура. Добри планински пашњаци, уређене ливаде, и обиље крмне хране, омогучили би успјешно интензивирање заостале стоке у Херцеговини. Подизањем напредног сточарства подигло би се и народно благостање, а тиме и мизерни стандард живота херцеговачког сељака. Палијативне мјере, крпарења, милостиња, не могу ту много помоћи, јер треба с темеља почети. А Херцеговина је заслужила да јој се помогне у њеној суровој борби за опстанак.

Инж. Марин Роје.

Здравствене прилике у Херцеговини.

Овај кратки чланак о здравственим приликама Херцеговине обухватиће само оне срезове који припадају Приморској Бановини, дакле западну Херцеговину. Овај предио, по својој територијалној подјели, припада под здравствени надзор Дома Народног Здравља у Мостару. Али, иако се овај опис здравствених прилика односи на западни дио Херцеговине, са претежно католичким живљем, мислим да се може мирне душе пренијети и на источни дио, јер велике разлике у начину живота, те у здравственим и хигијенским приликама, нема. А карактер људи и тла је такођер више-мање исти.

___ Прилике тла као и расне особине, како ћемо видјети, утјечу веома много на здравствено стање народа. Тле Херцеговине, углавном типично подручје крша са својим безводним перијодима и слабим родом земље, оставља трага недвојбено на здравственом стању пучанства (болести од лоше и једностране исхране, као: пелагра, дјечје болести, и Т. Д.), док недовољна количина и нехигијенска употреба воде изазивље оболења гастро-интестиналног тракта (трбушни тифус, паратифус, и т. д.). С друге стране опет, динарци као раса имају јаку предиспозицију ка туберкулози (као напримјер Јевреји к шећерној болести), Климатске прилике као и прилике тла (перијодична језера, локве, стајаће воде) стварају могућност и других неких оболења, као напримјер маларије, и сличних. И начин живота и рада народа (у брдским

219