Nova Evropa

так у Благају, већ негдје испод Невесиња, одакле тече као понорница до Благаја, гдје опет извире. Буна је веома хладна вода, те је право стјециште излетника за доба љетне врућине. Од Благаја протјече ријека Буна плодним виноградима и ораницама, да се на својих 6 Ка слије у Неретву. Код утока налази се питомо селобБуна, познато по изврсној пастрми и великом мосту на 14 окана, мајсторско дјело из 16. стољећа. Овдје стоји порушен дворац некада моћног херцегова велможе Алипаше Ризванбеговића, који је на Буни имао своју резиденцију, гдје је саградио и красну џамију сачувану до данашњега дана.

3 Могорило (Могорјело) се налази недалеко од Чапљине. Овај стародревни градић, који сазидаше стари Римљани у 3. вијеку прије Христа, био је затрпан до краја 19. вијека, кад га је археолог Др. Карло Пач први откопао. Могорило је заправо био велик римски војни табор, дугачак 102 m a широк 86 та. Ово римско утврђење имало је облик двоспратне куле са једном капијом. Унутри је био сав конфор добро уређена војног табора, који је поред осталог имао и купатила из цигле. Римљанима је служио, да њихову трговину на главном друму од мора према истоку чува од гусара и лупежа. Данас је ова тврђава уређена и засађена чемпресима и зеленилом, те служи и као занимљив историјски објекат и као угодан перивој излетницима.

4) Столац је стари град и тврђава, саграђени на брежуљку, опкољени високим зидовима и кулама, који имају читав низ пушкарница. Најгорњи дио града служио је за смјештај барута и хране. У 19. вијеку град је потресом срушен, па га је потпуно обновио Алипаша Ризванбеговић. Недалеко Стоца имаде красан бегов дворац зван »Беговина«, на ријеци Брегави (гдје је прије три године једна група њемачких глумаца снимила и тонфилм). Тај дворац има на предњим странама прекрасне прозоре (џамијске) у турскоарапском стилу; а кров му је покривен лијепим каменим плочама, док изнад крова стрше велики оџаци, који свједоче, да је и овај дворац, као њему слични онај у Витини бега Капетановића, био уједно и гостопримска кућа. Унутрашњост обих ових беговских двораца лијепо је израђена, простори прострти скупоцјеним саговима, уграђене свукуда бање (купатила), а углови умјетнички израђени разним резбаријама и нацртима.

5) Почитељ се налази на путу из Чапљине према Мостару. То је сликовит стари херцеговачки град, саграђен над високим пећинама Неретве. Читава варошица је опкољена високим градским зидовима, а доминантна је тачка јака пространа кула и танка али висока сахаткула. Својим смјелим смјештајем над брзом Неретвом, Почитељ чини утисак да је

229