Nova Evropa

tog vlasteoskog plemena Kosača, Tu je stajao kosovski Vlatko Vuković, brat Hercegova deda Hrane, i odatle je (1387) potukao Turke kod Bileće, još pre Kosovskog Boja. Tu na tom gradu stajao je, kao zapovednik gradski otac Hercegov, Vukan, brat vojvode Sandalja. Tu se dakle rodio Herceg kome su, kao da su Sa predodredili za vladara, dali i vladarsko ime Stefan {od »stefanos« na grčkom, što znači venac i kruna), Prvo vreme stajao je tu u Sokolu, a posle, kad mu se država počela da širi prema moru, izabrao je Blagaj na izvoru Bune za prestonicu. U vladanju se oslanjao na Turke, Godine 1446 udala mu se kći Katarina za bosanskog kralja Stjepana Tomu Ostojića. Godine 1448 uzimlje titulu »Herceg od Sv, Save«, po svoj prilici sam samovlasno, možda s pristankom Turaka, Negde oko 1451 izbila je u njegovoj porodici svadja, pa su mu se žena Jelena i stariji sin Vladislav sklonili u Dubrovnik. Kako je nastojao da mu država u trgovačkom pogledu bude nezavisna od Dubrovnika, Herceg udara velike carine na dubrovačku robu, podiže pristanište u Herceg-Novom, koje je trebalo da konkuriše Dubrovniku, podiže solane, pa čak i fabriku za preradjivanje vune, Zbog toga dodje do rata izmedju Hercega i Dubrovnika.

Herceg je velike jade zadao Dubrovniku, i osvojio bi ga, svakako, da mu Dubrovčani nisu doskočili na ovaj način, Kako je Herceg bio počasni gradjanin dubrovačke države, stavljen je van zakona i ucenjen za 15,000 dukata. Pobojavši se da ga kogod, za toliku sumu, ne ubije iz najbliže okoline, digne vojsku ispod Dubrovnika, Kad su Turci osvojili Carigrad, onda je u jednom dokumentu Herceg imao ove titule: »Milostiju Božijom i gospodara velikoš gospodina mi cara amir Sultan-Mehmeda Беба mi gospodin Stjepan, herceg od Svetoga Save, gospodar humski i primorski, veliki vojvoda rusaga bosanskoga, knez drinski i drugo „,..« Tada je »Hercegova Zemlja« obuhvatala prostor od Boke do Olova i od Morače do Omiša u Severnoj Dalmaciji, Godine 1453 izmirio se je sa ženom i sinom na Pivi planini, Kada su Turci Bosnu osvojili, pomogao је Hercegov sin Vladislav madžarskom kralju Matiji da otme od Turaka grad Jajce (1463), Herceg, povlačeći se pred Turcima, skloni se u svoj grad Novi na moru, koji je zbog njega i prozvam Herceg-Novi, i tu umre 1466, pošto je pre toga sklonio bio svoje ogromno blago sa testamentom u Dubrovnik, Time je »Hercegova zemlja«, »Hercegovina«, dopala sva turskoj državi, sem neznatnijih delova, koje su, sa pristankom Sultana, zadržali

neko vreme Hercegovi sinovi Vladislav i Vlatko, i na osnovu toga nosili titulu »herceg«.,

Da se može uzeti u svestrano rasmatranje karakter i

mentalitet istorijske ličnosti čija titula daje ime celoj jednoj zemlji, potrebno je, ukratko. izložiti i narodna predanja o njoj.

237