Nova Evropa

(0 патегаџапот Мећтедђа сбеуц atentatu na Poćoreka,

U prošlom broju »Nove Evrope« {od movembra) objavljen je članak Čede A, Popovića »Sarajevski Atentat i boljševici«, Kako u tom članku ima i podataka koji ne odgovaraju pravom stanju stvari, to ću ih — radi istorijske tačnosti — pokušati da ispravim.

U pogledu uvodjenja Vlade Gaćinovića u orgamizaciju »Ujedinjenje ili Smrt«, G. Popović kaže, da da je u tu organizaciju uveo Ljuba Jovanović-Čupa, te da je i njih ostale članove izvestio o Gaćinoviću, »dajući najpovoljnije mišljenje o njemu kao revolucijonarcu i odličnom nacijonalisti«, Gaćinoviću је fada stavljeno u zadatak, da medju bosanskohercegovačkom omladinom širi organizaciju i radi u duhu njenih ideja, Iza ovoga G. Popović citira reči Gaćinovića iz njegove ispovesti Lavu Trockom, a iz kojih se reči ogleda Gaćinovićevo mišljenje o Ljubi Jovanoviću-Čupi (»Maciniju mlade Srbije«, kako ga tom prilikom naziva Gaćinović). Uprav radi ove Gaćinovićeve ispovesti o Ljubi Čupi, i ja sam držao da je Ljuba-Čupa uveo Gaćinovića u organizaciju »Ujedinjenje ili Smrt«. Pa je za mene bilo veliko iznenadjenje kad sam — istražujući bijografske podatke o Gaćinoviću — ustanovio, da njega u ovu orđanizaciju п!је цуео Гјиђа-Сира, пебо ća je uveo Jovan Milosavljević, Bosanac iz Srebrenice, tada (1911) ч Beogradu saradnik »Slovenskog Juga« a kasnije policijski pisar. Ovo sam utvrdio po Vemićevu spisku {koji je štampan u knjizi »Tajna POLO orgBanizacija«, na 370, strani), iz kojega se lepo vidi koja je lica uveo u organizaciju Ljuba Jovanović-Čupa. Tek iza njegova broja [205] stoji, da je broj 203 {a to je Jovam Milosavljević) uveo i (br. 217) Vladimira Gaćinovića, bez oznake zanimanja i mesta, a i bez ikakova datuma, Prema tome je dakle Gaćinovića uveo u ovu orđanizaciju Jovan Milosavljević; a to je moglo biti u vremenu izmedju 8. juna {dana kad je Milosavljević uveden) i septembra 1911 (kad Gaćinović piše da je bio u Beogradu). Uostalom, i sam Milosavljević, koji Je kao policijski pisar svedočio u Solunskom Procesu, izjavio je izmedju ostalog, da ga je u organizaciju uveo Ljuba Jovanović-Čupa.

Ovako, dakle, stoji ova stvar.

Drugi, važniji, podatak koji ne odgovara stanju stvari jeste tvrdnja G. Popovića, da »bosansko-hercegovački omladinci rešiše, da se u znak protesta protiv rdjave uprave austrougarske izvrši atentat na Pogšlavara Zemlje Poćoreka«, te da je »ulogšu izvršioca tog atenfata uzeo bio na sebe Muhamed Mehmedbašić,

392