Nova Evropa

U Talmudu (Мајтота, Јад-ба Hazaki. GL 4, S 19) stoji:

Seme je snaga organizma, Suština njegova Života, I svetlost njegovih očiju.

Što se više seme izliva iz tela, Utoliko se brže troši organizam.

Ova izreka Talmuda nalazi potvrdu i kod savremene nauke. Seme sadrži u sebi ogromnu količinu takozvanog lecitina, koji je jedan od najskupocenijih sastavnih delova našes moz8Sa. Pri svakom polnom snošaju, troši se lecitin, čime se slabi nervni sistem, Neosporno je, da prerana polna aktivnost — prerano polno opštenje, a isto tako i onanisanje, — vode umnoj i fizičkoj zaostalosti i istrošenosti, Pored togšga, poznata je stvar, da su mnogi mladići koji su u ranijim godinama kršili krivične zakone i suviše rano otpočinjali sa polnim životom. Napokon, i ozbiljni sportisti moraju da se uzdržavaju od polnog opštenja bar u toku tri---po meseca pred utakmicama. To isto čine naučenjaci i šahisti, koji Imaju da rešavaju teške umne probleme, jer je nepobitna činjenica, da polno uzdržavanje jača razum ı čeliči telo.

Polna zrelost i sposobnost za brak, kod srednje-evropskog čoveka, — sa tačke gledišta biologije, socijologije, higijene, i etike, — nastaje kod muškarca tek u 25. godini, a kod žene u 20, godini života, Severni narodi sazrevaju polno kasnije od južnih (tako, naprimer, rimski istoričari navode, da su Germani smatrali za sramotu približiti se ženskoj dok ne napune 20 godin4). Sa gledišta etike i eugenetike, više se traži čednost od devojke, o čemu govore i narodni izrazi: »Uzor-devojka«, »devojka na svom mestu« i t, d.. Devojka mora biti čista kao staklo, jer je ona buduća majka, budući stožer porodice, Postati zreo a ostati čist, — to je najlepša ali i najteža životna veština.

Da dodamo nekoliko reči i o takozvanoj onaniji, t. J. o samo-zadovoljenju polnog nagona, Za školsku Чеси, опатија је prava napast; ona ugnjetava dušu i iznuruje telo; ona predstavlja sama sobom pravu pravcatu psihičku zaraznu bolest. Onanist, ili onanistkinja, svojim lošim primerom može da zarazi ceo razred, čitav internat. Onanist se poznaje po rasejanosti, nemarnosti, upadljivoj bledoći lica, te po umornim mutnim udubljenim očima, opkoljenim modricama. Posledice trajnije onanije mogu biti veoma ozbiljne, Onanisti često stradaju od nervoze srca, fizički su kržljavi, duhovno nemoćni, volja i energija kod njih popušta. Od njih postepeno postaju mizantropi, nevropali i nevrastenici, histerici; oni su većinom plašljivi u pogledu polnog opštenja, a malo sposobni u borbi za opstanak. Onanizam je,

402