Nova Evropa

Друго издање, Смисао култа Незнаног Јунака.

У борби народа за свој опстанак, несметан развитак, ослобођење, и стварање самосталне државе, не делују само знани и незнани јунаци. Ни сва дела и подвизи знаних јунака нису увек љовољно знани ни видљиви; многа јунаштва, напори, смелости, жртве и пожртвовања, нису увек од цељине уочени, нису довољно оцењени и признати, Борба народе, од дуте борбе за опстанак ло довршенога дела ослобођења и стварања уједињене државе, састоји се из безброј јуначких напора, смелих потхвата, разноврсних жртава, и — више свега — из свесног и савесног вршења дужности, како појединаца тако и група и племена. Ова су дела безбројна, и могућност је искључена да се она сва сатледају, расмотре, оцене, пи признаду. Кад се још узме у обзир, да су смртни људи пристрани, да су људска правда и просуђивање несавршени н недостатни, онда можемо донекле себи да предочимо, колико смо имали јунака и колико је извршено јуначких дела, колико је издржано мука и принесено жртава неуоченим и незнаним смелим чинима и потхватима.

Све те незнане јунаке, сва херојска и смела дела, све жртве и напоре, сва савесна испуњавања дужности у народној борби, који су остали незапажени, запостављени и непризнати, ми симболизујемо у лику Незнаног Јунака, и чувамо у успомени на њега. Јер, јунаштво се може само индивидуално изразити, преко личности: иза њега стоји, као морална и духовна позадина и праоснова, лични дух и душа. И баш зато је наш символ личност Незнаног Јунака: дух и душа човека, те најсавршеније творевине у васијони,

Притом очигледно Он (наш символ, Незнани Јунак) представља скупину јунаштва, смелости, и пожртвовања целога нашгет народа и његових синова, у досадањој борби за опстанак и за ослобођење; и, као такав, Он представља и у себи укључује и све оне покојне знане јунаке и њихова јунаштва. У томе символу, у тој узвишеној успомени на Незнанот Јунака, ми се — без разлике на веру, племе, класу, и светске назоре, — сједињујемо и везујемо, и у боловима и у радостима, у свим општим човечанским осећањима, па преко њих и у пуним осећањима српским, хрватским, словеначким, — југословенским. Тако и сви ми, као и стваралац онога Храма на Авали, са висова људских осећања продиремо у дубине наших срлаца.