Nova Evropa

Дела и жртве, која стоје иза Незнанога Јунака на Авали, обојили су светски ток збивања и нашом, југословенском, бојом: они чине главни садржај наше новије историје. Повољне послеаице и постигнути успеси ових дела и пожртвовања постали су очитледни у делу Ослобођења и стварању Југославије, па су уједно подитли и осветлили и историјски значај Орбије и Југословена у недалекој прашлости а важност и животну и моралну снагу Југославије у садашњости и будућности. Та су дела и те жртве тако постали моралном и духовном подлогом Југословенства и Југославије, и ми их стога искрено, свесно, и високо ценимо и поштујемо, поносимо се њима, те одржавамо дубок култ Незнаном Јунаку.

У томе култу Незнаног Јунака има нечега трајнога, духовно живот, баш као што је и живот народа трајан, вечан. Јер они који дадоше своје животе и извршише чојства и јунаштва за народ и отаџбину отпочели су да живе вечним животом народа. Стога у том свесрдном буђењу милих и узвишених успомена на Незнанога Јунака, у свечаном сећању на прошлост по делима и жртвама, ми у нашима осећањима и свести спајамо прошлост са садашњошћу, па тако можемо да са пуно наде и самопоуздања мислимо и стремимо у будућност. Тако се у тој свечаној, узвишеној, и побожној успомени, у томе дубоком поштовању Незнанога Јунака, ми Хрвати и Срби, а уз њих и Словенци, везујемо дубљим, зајеаничким, осећањима: одржавамо нашу осећајну заједницу, и прпемо трајне заједничке тежње и циљеве за будућност. И још више од тога. У продубљавању заједничких осећања и одржавању осеЋајне и моралне заједнице, ми — пред готовим делом Ослобођења и створене Југославије —- постајемо свесни југословенске стварности на свим пољима заједничког живота,

И тако наш Незнани Јунак није само темељ наше осећајне заједнице у прошлости и садашњости, већ је један од главних морално-духовних основа и наше будуће народне и државне заједнице. Из тих основа, као из непресушних извора, наш народ стално црпе трајне подстреке за нове смеле напоре, жртве, и за јуначка дела. У тој светлој успомени на Њега, у томе свесрдно оданом одржавању Његова култа и пијетета према Њему, ми остајемо чврсто повезани међусобно заједничким осећањима и циљевима као организована нацијонална, друштвено-културна, и државна заједница неразориве Југославије, смело стремећи у нову будућност.

Др. Р. Ђермановић.

16