Nova Evropa

Drugo izdanje. Potreba plana za naš turizam.

Kako se moglo predvidjeti, nastao je u radu i pisanju na polju turizma izvjestan zastoj, koji je samoj stvari koristan, prema onoj narodnoj: ko malo zbori, više misli. Ujedno se opaža, da je pisanje o turizmu postalo ozbiljnije i stvarnije, — pojava koju je svakako vrijedno zabilježiti. Možda se ipak »hypertrophia turisticać, kako smo nazvali tu bolest (vidi »Novu Evropu« za april 1938), počela liječiti, te će — nakon izvjesne reakcije — nastupiti i vrijeme mirna planskog rada, koji odgovara stvarnim potrebama našega turizma, te koji toliko priželjkujemo. U medjuvremenu, dok se po javnim glasilima malo manje »ćaskalo« o turizmu, nekoliko je ljudi radilo, pravilo planove, i razmišljalo, o reorganizaciji naših turističkih ustanovA, kao i o tome, ka ko da se dodje do sredstava za taj planski rad, za poboljšanje uvjeti poveĆćanog priliva stranaca.

Kad je kod nas riječ o planskom radu na polju turizma, i ma poboljšanju uvjeta za priliv stranaca u našu zemlju, onda se, naravno, u prvom redu misli na gradnju hotelskih i drugih objekata, koji su potrebni prvenstveno radi konfora, tojest za poveбапја kapaciteta, a zatim i kao regulatori cijena i »standarda« wdobnosti. Paralelno s tim poneki turistički radnici razmišljaju i na to, kako da se pomogne i već postojećim hotelima; Jer se novi ne mogu u onom broju i tempu (s raspoloživim sredstvima) podići, da bi se moglo mimoići objekte s kojima danas naš turizam računa i raspolaže. Drugi su mižljenja, da bi se novac, koji treba naći za unapredjenje turizma, morao većim dijelom upotrijebiti na usavršavanje komunikacija, u krajevima gdje danas vlada gotovo kaotično stanje s pogledom na koncesije, kvalitet, i obim saobraćaja. Još drugi traže, da bi se taj novac upotrijebio .prvenstveno za razduženje zaduženih općini, kojima je turizam važno vrelo prihoda. A konačno se javljaju i takvi glasovi, koji traže samo opsežnu i bučnu propagandu, te sve ono što je s tim u vezi.

Nekim turističkim činiocima date su od zvanične strane veoma odredjene izjave, da je takozvani »Tfuristički fond već polova stvar, pa da treba samo pristupiti izradi pravilnika — ili »uredbe« — o tome, kako će se goleme sume utrošiti i ko će njima »тавројасан«. Predlažu se već i nacrti za tu »uredbu«, i novac je malo te ne utrošen, a ipak do danas još niko ni približno ne

27