Nova Evropa

mema ni prilike da na nju troši. Prema tomu će i stanovi u mjestu C biti skromniji, ali neće ići ispod minimuma zahtjeva sadašnjice: oni pak objekti koji služe zabavi izgradjivaće se polako i samo ma srazmjeru prema broju posjetilaca u zadnjih nekoliko godina. No zato će se uredjaji za sunčanje, kupanje, i što je s tim vezano, jače naglasiti nego u mjestu D. Izgradi li se, medjutim, mjesto C n dragom pravcu, doći će kad-tad do nesrazmjera u investicijama i mogućnosti rentabiliteta. Naprotiv, mjesto D može u srazmjerno kratkom vremenu da jnvesijra i veće sume u nastambene, pa a u zabavne, objekte: a i s većim luksuzom, jer je za odredjenu vrstu posjetilaca takova investicija opravdana. Veći će se luksuz izvesti naročito u onim objektima gdje će se odigravati zimski život, jer zimski posjetioci morske obale mogu u pravilu najviše da troše. Џ mjestu D mogu hoteh imati kudikamo veći broj soba, a još više eporednih i zabavnih prostorija nego oni u mjestu C, jer se druživeni Život za zimskih mjeseca u velikim kućama intenzivnije razvija, dok će u mjestu C biti manji objekti podesniji, jer se manji hoteli s manje troška otvaraju mego veliki; isto je tako procedura zatvaranja malog hotela daleko jednostavnija ı jeftinija, — što je od velike važnosti, pogotovo kad se made da mjesto nije podesno za pogon dulji od 4—5 mjeseca.

Ovo rasmatranje po mjestima A, B, C, D, može se 8 raznim varijantama primijeniti na sve ostale turističke krajeve, kao visimske, jezerske, i čisto planinarske:; naravno, bez šablone i naročite slege, nego čirokogrudno, na temelju stručnih opažanja, studijom ozbiljnih statističkih podataka, meteoroloških i klimatskih faktor, uz saradnju stručnjak4 sa Jasnim pojmovima, a ı ljudi koji su svojim radom dokazali da se njihovo prosudjivanje turističke vrijednosti pojedinih krajeva temelji na solidnom poznavanju predmeta, na nepristranom, radu na polju unapredjivanja turizma. Prije svega mora se, svakako, znati šta se hoće; a onda se pita: kojim putem, i konačno kojim sredstvima da se dodje do toga cilja? Isto onako kao što niko pametan neće predložiti da se na Pohorju ili Jahorini po planu sadi riža ili pamuk, tako se ne može zamisliti ni to, da se u Bačkoj Palanci ili u Dubrovniku sagradi sanatorij za tuberkalozu pluća.

Medjutim, državna i druga nadleštva moraju da rade po načelima i planovima, jer ona troše javni novac, pa ga moraju iplodonosno i korisno trošiti. Isto se tako mora pri davanju poућавћтса mpostupiti po čvrstim principima. Država пе dreba,

31