Nova Evropa

maprimjer, da brani izgradnju nekog luksuznog hotela na vrhu Tri. glava, ako neki privatnik dama volju i sredstava za to: ali ona ne mora da mu daje olakšice i povlastice, ako to nije utvrdjeno u njezinu planu i ako se to protivi utvrdjenim mačelima o: davanju povlastica. A kad jednom utvrde potrebna osnovna mačela, neće se desiti slučaj, da se neka povlastica proširi ma cijelu zemlju samo zato što Je Jedna pokrajina tražila da se ona en bloc proglasi »iurisiičkim mjestom«, tako da samo ona uživa tu povlasticu!... iz utvrdjenih načela nići će sam od sebe i glavni nacrt plana za rad, kao i plan za korisno utrošenje »turističkog fonda«. Onda će konačno nestati i hipertrofije organa i odbora za umapredjivanje turizma, koji danas, i kraj najbolje volje, nemaju mogućnosti da se Jače afirmiraju baš zbog nedostatka načela i plana u cijelom lurističkom gazdinstvu.

Kako danas u centralnoj državnoj upravi postoje tri vrhovna nadleštva u koja neposredno ulazi ı turistička privreda, pa kako sva ta tri nadleštva sebi svojataju isključivost ili djelomičnu madležnost u pojedinim pitanjima — a svako to nadleštvo sa svoga gledišta ima pravo —, nije moguće da se gore spomenuta načela utvrde dok se ta nadleštva medjusobno ne slože. Osim toga dolazi m obzir i glavni faktor koji odlučuje finansijama, tako da ı njegovo nadleštvo ima da'zagleda u državnu plaćevnu bilancu i da uvidi, da se taj bilans ne može promijeniti u korist države ako se kapacitet i kvalitet receptivnih turističkih objekata ne poveća i njihov uredjaj ne modernizira. Drugim riječima, za sve to moraju se naći dovoljna i osigurana sredstva.

Smatramo, da je svim činiocima na području turizma već posve jasno, da trošenje turističkih budžeta po sistemu »diskrecijonalne vlastić i po intervencijama ne vodi ničemu, jer se dosada nesamo ne vidi efekat od utroška tih sredstava nego takovo trošenje direktno škodi cjelini, a indirektno čak i onima koji primaju novac. Žajednica od tih rasijanih sumic& ima samo to, da Je novac utrošen bez ikakova pozitivna rezultata za opću stvar, pa turistički faktori uzalud ulažu dobru volju i nenadoknadiyvu energiju na pravljenje planova i pisanje predlog4, dogod se ne utvrde na čelne polazne tačke i ne izrade odredjene direktive za sistematsko trošenje i iskorišćivanje javnih sredstava u avrhu turizma. A dešavaju se kod nas stvari čisto nepojmljive. Žar je moguće, naprimjer, i zamisliti, da gradnja nekog javnog puta od primarne turističke važnosti za cijelu

32