Nova Evropa

Али, има један »услов културе и напретка« који би »Нова Ријеч« и стари политичар Вилдер, и у општем и у свом интересу, морали свакако настојати да испуне; а то је: да »у оваковим нашим случајним споровима« оставе пострани и на миру Мештровића, јер се он одиста друкчи родио него он и ја и остали смртни; па таке људе, баш као ни краљеве у уставним монархијама, не треба без невоље увлачити у дискусију.

МО Ћ.

„Samouprava” — o ukusu.

Pošto nas je bila ostavila na miru punu godinu dana, »Samouprava« (još za vlade G. Stojadinovića) mije mogla odoleii srcu a da ne otpočne opet da nam »pravi reklamu; t. j. zaboravila je, da je sa nama »prekinula avaki dalji razgovor« i »završila polemiku за g. Ćurčinom« (usled nedostatka »umme kvalifikacije, manja. mere i ukusa, i t. d.ć) (vidi »Novu Evropu« od septembra i oktobra 1937), pa nas je stavila ponovo na svoj »raboš«, i to ovaj put {u svom broju od 27. decembra 1938, str. 2) opet našu »jedm u neukusnosi«. Evo kako glasi cela njena beleška, pa neka naši čitaoci presude, na čijoj je strani »neukusnost« i ko hoće nešto da »prošvercuje«:

Čurčinova »Nova MBvropa«, u nedostatku drugih elemenafa za reklamisanje, objavljuje na uvodnoj strani rešenje suda kojim se zabranjuje njeno rasturanje.

G. Čurčin bi, valjda, hteo nekome da se preporuči kao gonjen, i zato

je od svoga časopisa napravio neozbiljnu i demagošku afišu. _ Muedjutim, kađa se u rešenju pročilaju samo naslovi članaka zbog kojih je list zabranjen, vidi se jasno da je g. Curčin hteo da prošvercuje neke teme i neka gledišta koja su po odredbama postojećeg zakona «с štampi — nedozvoljeni. I kad je to tako — a g. Ćurčin svakako znas 515 se može objaviti a šta ne —, zašto priredjivati neukusne i neozbiljne' pretstave i prikazivati se mučenikom kada ceo svet i suviše dobro zna ds toga gospodina niko nikada nije кото,

Ako g. Ćurčin ovo ne izvodi namerno, biće da mu se pričinjava, a to je još gore.

Postojeći Zakon o Зтатра — koji nije donela Ćurčinova »Nova Hvropa« — ne naredjuje, da se zabrana ne sme objavljivati; naprotiv, rešenje o zabrani atavlja se do znanja svima ikoji dolaze u obzir, pa valjda i pretplatnici lista treba da znaju, ako broj nisu dobih, zašto ga nisu dobili? Stoga »Nova Evropa«, koja je oduvek u prvom

62