Nova iskra

— 335

II. Себорг

Тихи кут

Хераклес Реци: је ли вам краљ дома? [Адметос се појављује на дворским вратима, обучен је у црнину. Скоро је ноћ]. Кор Обрати се њему, долази сирома'. ПОЈАВА VII (Пређашњи, Адметос) Хераклес (пред двором) Краљу сваку срећу, дуги век без беде И да нам га парке за увек поштеде ! Хераклес је стиг'о одморишту овом И спават' би хтео под часним ти кровом. Адметос (за себе) 0 богови! Ноћас!..

Хераклес (повлачећи се у позадину) ТТГто су сви у тугу и у жалост пали ? Кога спровод химном посмртничком жали ? Адметос 0 небо ! Хераклес С том водом мртвацу се хити ! Адметос (угледа жене што носе воду) Покојнице једне сад ће погреб бити. Хераклес Покојнице, рече? Ал' не могу знати... Мајка ти је стара... (гануто) Да ти није мати ... ?

Хвраклес Адметосе славни, По храбрости брате, пријатељу давнп, Реци ми: што ћутиш? и шта се то чини? Адметос (пружајући руке Хераклесу) Хераклесе драги! Хераклес Што си у црнини? (устукне један корак) Адметос (полако и као да ништа не види) Зевс људима срећу и дели и крати! Ииак: добро дош'о, кад ми дому сврати! (Први део спровода, који је у двору уређен, појављује се и идући стаје иза Адметоса. У двору се чују посмртне песме)

Адметос

Не.

Хераклес Да није ћерна? Адметос Кћи је у животу. Хераклес Збори... С мога срца одгони страхоту. Ко је умро? Реци! — Зли ме сграх спутава. (гледа око себе) Где ти је Алкеста? Адметос (врло блед) Ко? Алкеста? (Тишина. Повазује деор)