O gajenju pivarskog ječma

шестореди јечам може пжкац тако да нападне, да и земља од њега чисто поцрвени. Јаче развијеном усеву не може много да нахуди, па је противу пикца у неколико и то лек, да се јечам раннје посеје и одмах у почетку добро и снажно развије. Сњет* се почешће појављује на појединим класовима и. код јечма, и њу можемо предвидити још у неразвијеном класју, док је још у листу омотано, јер је лишће, које сњетно класје омотава, на врху рпђасто, црвенкасто. У место белог брашна у зрну, налази се црни праишк „гар“, који се обично пред саму жетву проспе. То је семе неких ситних гљивица, које се у зрно увуку и брашном хране, па на тај начин зрно упропасте. Кад плевица пукне и прашак се проспе, онда га ветар на све стране разнесе, па онда и на здраво зрно падне и ово окужи. Кад сњет међу прсте таремо, осећамо, као да нешто масно међ прстима имамо. Узроке овој болести научари разно објашњавају, алп земљоделци пз искуства "знају поуздано да кажу: да се она појављује кад

„Сњеш и на јечменом класу.

* Ustilago Carbo.

68