O proizvodnji ranog povrća u toplim lejama

49

примпо, онда можемо, ако само време дозволп, по мало прозоре подпзатп п свежег ваздуха припуштатп, што је за чвршће и боље развпјће расада најпотребнпје; у колпко могнемо прозоре впше отваратп, у толпко he нам у лејп све напредније бити. Бпће добро, да се у то доба, ако је време топлије, расад по неки пут п млаком водом ороси. Према порасту карФпола, ми ћемо, као што је на свом месту речено, сандук поступно подизати, да се лишће под стаклом не повија. За време порашћпвања, треба земљу око струкова по кадкад копкати, нагртати и добро у корен заливатп смлаченом водом, нарочпто онда, кад се почну указпватп руже; онда карФиолу много воде треоа, а још је бо.ве, ако се у воду размутп мало кравље оалеге; онда he карФиол бити много напреднијп. Ј то време треба што впше, али смотрено, и прозоре отваратп, а ако време дозволи, онда бп се мог.ш прозори за неко време, око подне, п сасвпм скпнутп. г lпм се руже укажу, треба их околним лишћем покритп, да пх сунце не опече, јер оида поцрне и разгранају се, а карФиол је у толико драгоценији, у колико су му руже збпјеније, беље и чистије. Још је боље, да се прозори што дуже остављају отворени, а да се лаке асуре на прозоре застру, п на тај начин руже засене п од утицаја сунчаног заштите. Доње лишће на струку, које почне да жути, треба посећп и бацитп, да се у леји не залеже плесан и трулеж. На овај начин мржемо око Благовести већ пматп карФиола, а то много значп п за домаћпна, који га

ПРОИЗВОДЊА РАНОГ ПОВРЋА 4