Opštinske novine

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

Страна 13

Што је то учинио у часовима колебања на солуноком фрситу, када се је о,сећала неизвесност духова и сва тежина положаја, својом историском паролом: напред у живот или смрт, Дао потстрека и пуно елана >нашој х'раброј армији — дао и озога пута иове лравце за развитак нашег народа- И када смо доживели да дочекамо нашу -браћу из Савске и Приморске Бан01вин-е у оном одушгзљењу које је готово захватило све-нас онда имамо права да кажемо, да ове манифестације >наше стварно имају далеко већи значај но еве раније. Ми нећемо да водимо политичке разговоре, томе и иема места «а овоме месту изражаја братске љубави. Као надиоиалним радиицима нама је стало до .нанратка и онаге иарода и томе најсишем обзиру има да се потчине сви остали. Сада >се осећа да је пала са нас тешка м>ора, да смо скинули у истини један тежак терет, иооји је притискивао све нас и еве наше пријатеље ко.ји еу почели да се боје за судбину нашу. Овај процес који се развија после 6. јануара много је већи него што ее икада могло да замисли. Тај процес међусобН01Г срашћавања, међусобнот зближавања и уједињења духова, приближује сталеже племена, вере и групе у опште које бејаху потпуно разједињене и међусобно завађене; тај процес пуног зближења чини да ових дана еред нашим очима васкрсавају историски дани из децембра месеца 1918. године када није било ллеменске и друге сулротности и када су се сви наши оеећаји елили у тежњу чувања скуио ллаћене националне .слободе и јединства. На нама је да пом'огнемо ово отање, да руковођен очинским старањем нашег Краља и идејом јединства, чији је Он неустрашив1и ноеилац и поборник, створи-мо далеко лепшу будућноот Југославије. Ја еам имао једну нарсчиту жељу да вас као представнике градова и села, као нред•ставнике наших општина потсетим у име Београдске Општине и на потребу шире комуналне делатности што резултира и из укидања облаопи и етварања бановина у нов>ом организму државе. Нама је жао Ш!То нам, иоред оких манифестација које су с обзиром на прилике и на кратак рок у коме се обављају, недостаје мтагућност те да се општине као такве на конференцијама посаветују о задатцима •овојим, о свом раду, да се споразумеју о методама рада захваљујући овом нашем ратком еусрету, јер ми, господо, на општину иолажемо веома велике наде и верујемо да њима предстоји велика улога у процесу снажења наше државе и јединетва- За жаљење је, дакле, што немамо времена да се посаветујемо и о свима овим задатцима, који нам лредстоје на послу опште националне консолидације. Нека се у низу ових славља, која су била и к оја ће и на даље бити, славља онаге, величине, свести и љубави народа према Краљу и отаџбини, учврсти нарочито снага Моравске

и Вардарске бановине, напослетку снага која је најјача залога за мир и напредак Балкана у сг.ште а, напосе наше леее Југославије.

Један од председника сеоских општина

Браћо, Београд вас поздравља срдачном добродошлицом, Београд који је од вајкада био поборник наше националне слободе, Београд кој« је сав ваш и Југословенски у истој мери. Ви морате бити свесни разгледајући ову велелепну варош, која се пред вашим очима указује, да она није увек таква била. Не смете изгубити ,из вида да је Београд страдао нарочито за време рата. Кроз све историске иериоде Београд је био предмет чежње свих завојевачких народа, почевши од старих Келта и Римљана па до последње офанзиве Аустрогерманске. Но Београд је увек стајао на бранику наших националних права, а данас као лрестоница Југославије доиринеће са истим осећајем љубави и у још јачој мери свестраном напретку отаџбине. У име престоничке Општине поздрављам вас поново са жељом и узвиком: живели драги гости Моравске бановине! Живели представници нашег класичног Југа, чувари традиција славе и снаге народа!