Opštinske novine

Страна 1034

ОИШТИНСКР- НОВИНЕ

„Господине Краљев изасланиче, поштована господо и госпође, Довршењем и иуштањем у саобраћај овога пута, састављеног из два булевара, који везују Топчидерски друм, односно Београд са овим дивним крајем вила, као и са круном свега насеља '— домом Њ, В. Краља; спровођењем водовода, телефона и дрвореда, Општина је желела, а ево, Богу хвала и остварила прве и битне услове за једно здраво и техничко подизање овога краја.

Пссле свечаног пуштања у саобраћај Дедињског булевгра: Заступник Њ. В. Краља генерал г. В. Вуковић са претседништвом општине Београдске и гостима Пут је пред нама и иза нас. Један део његов је под будућим јаворима а други је већ под стаситим јабланима. Оба дела носе славно име деде Њ. В. Краља, Кнеза Александра Карађорђевића. Па ипак нека ми буде дозвољено да у неколико речи прелетим цифре и елементе које је од интереса знати, а који се односе на само грађење. До скора је ово био непроходан земљани пут од Ортопедског завода до места на коме стојимо. Одавде пак до рунделе на Дедињу један посве рђав макадам. Требало је кренути велике кубатуре земље да се добије оваква уравница пута како сада видимо. Да се ширина пред нама, која је мерила 10 до 12 метара повећа на 24 метра, колико има сада, требало је извршити знатне експропријације, рушити старе кућице и ограде које су на путу стајале. Све је то, како видите, учињено за једно сразмерно врло кратко време, јер ефективно, предузеће које је узело у рад извршење свих ових послова, израду доњег и горњег строја пута, Опште Грађевинско А. Д., отпочело је рад стварно 22. априла ове године. А то ће рећи, да нас од почетка радова до данашњега дана, када са тако ретким задовољством отварамо и саобраћај на овоме путу, одваја само кратко време од 4 месеца, или 90 радних дана.

У истини један напор који заслужује признање које с подједнаким правом морају да поделе и бивша и сад*ашња Општинска управа и технички органи општински и само чредузеће, које је радило американском брзином". Наводећи техничке податке који се односе на булевар, претседник г. инж. Нешић наставља: „Као што рекох, сви ови радови су почети пре 4 месеца. Мислим да се сме рећи да је брзина извођења била изванредно велика, што се приписуЈе доброј организацији, како наше Техничке дирекције, тако и самог предузећа. У нашем колективном животу путеви су увек били моћан чинилац за одржање разноврсних веза међу људима. Нека би овај булевар у тој улози још и изузетно допринео развоју што већег саобраћаја у нашо.ј дивној престоници и што бољем благостању наших дичних грађана. У име Општинског суда и одбора прекидам још и ову последњу нежну препреку жељно очекиваног саобраћаја и предајући пут јавној употреби кличем: Да живи Њ. В. Краљ и Његов Дом! Живели Његови верни и одани престонички грађани — Београђани! — Живео Краљ! — прихватили су одушевљено сви присутни узвик претседника Београдске општине. У том моменту пресекао је г. инж. Нешић тробојку и неколико аутомобила поо.јурили су булеваром Кнеза Александра Карађорђевића — ка Дедињу. Одмах за тим присутнима је од стране Друштва за улепшавање Дедиња приређен ручак, у ресторану „Дедиње". За време ручка говорио је претседник друштва г. Коста Јовановић, архитекта, наздравивши Њ. В. Краљу, и захваливши се на.јтоплије општини Београдској. После говора г. арх. К. Јовановића, узео је реч г. Д-р Милослав Стојадиновић, потпретседник Општине београдске. Госп. Д-р Стојадиновић завршио је свој говор овом лепом симболичном паралелом о прокрчавању националних путева будућности: — Госп. арх. Коста Јовановић осећао се побуђеним да на данашњи дан изрази нарочиту захвалност Суду и Одбору на новом дедињском булевару, који смо пре једног сата свечано предали саобраћају. И ма колико била пријатна та ласкава захвалност, која долази од човека чије је велико архитектонско дело на Опленцу примило ових дана мошти. Бесмртног Вожда и славом увенчане српске заставе, ипак у тој захвалности има и нечега непријатнога ако узмемо за основицу нашега рада скромност, која треба у опште да одликује наше јавне раднике. Ако смо саградили