Opštinske novine

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

Страна 1331

лоза, а често и разне цревне ннфекције, нарочито код деце. У току ове године у Милетићевој ул. бр. 20 и 22 било је 5 смртних случајева од туберкулозе. За илустрацију констатација наведених у овом кратком реферату, учинио сам неколико интересантних снимака на самом терену, који су довољни да преставе живу слику прилика и начина рада на сметлишту, као и живот на овом опасном терену и у његовој непосредној околини, Још сам лекарски прегледао 20 радникаца, који са дозволом „Обнове" стално раде на сметлишту, и резултате тога прегледа са кратким напоменама приложио сам уз свој опсежан реферат, послат хигијенском отсеку општине београдске. То је већином свет, који се налазио и налази под грозним хигијенским приликама те је на такве прилике и навикао. Сваки радник-ца изјављује да је здрав-а, сигурно из бојазни да им се не забрани приступ на сметлиште. Истина је, да нисам нашао код ових двадесет ни један случај отворене туберкулозе, али сматрам да је њихов рад далеко опаснији по њихову децу и околину него за саме њих.

Закључак Из наведених констатација долазимо до закључка, да овакав начин смештања београдског сметлишта ствара и претставља

Обитаваоци сметлишта

стални и непрекидни извор за разношење инфекције, а поред тога страховито шкоди самом Београду у естетском и хигијенском погледу. Нарочита је опасност за онај крај чији су станови у непосредној близини овог терена.