Opštinske novine

(јтрана 1358

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

БАНКЕТИ Г. ДАРА И КРАЉЕВСКЕ ВЛАДЕ И ПОМЕН НА ФРАНЦУСКОМ ГРОБЉУ. Истога дана, француски посланик на нашем Двору, г. Емил Дар, приредио је ручак у част гостију. Том приликом, г. Дар одржао је говор, у коме је наздравио људима који су највише допринели да се оствари велика свечаност откривања споменика: великом мајстору Мештровићу и претседнику Одбора за подизање споменика г. др. Миљанићу. После подне, око 3 часа., у присуству изасланика Њ. В. Краља генерала г. Драгомира

оград. општине г. инж. Милан Нешић, потпретседници општине г.г. др. Милослав СтоЈадиновић и Никола Крстић са целим Општинским одбором. Десетине хиљада београђана, са исто толико гостију из унутрашњости, прекрилили су Калемегдан и све улице којима је поворка требала проћи. А цео Југословенски народ одавао је у души спонтано признање Великој Француској Нацији и искрено и топло саучествовао у чину изражаја љубави и пријатељства према Великом Диву, Великој Савезници, Републици Француској.

Њихова Величанства Краљ и Краљица, Нх В. Принц Павле и Књегиња Олга присуствују свечаности Народне захвалности Француској.

Стојановића, министара и осталих достојанственика, одржан је помен на Францускомгробљу — палим херојима за Слободу и Правду. На гробове су положени венци Њ. В. Краља, Француске, и Југословенске владе. Увече је Краљевска влада приредила свечани банкет гостима, којом је приликом г. др. Воја Маринковић, Министар спољних послова, одржао дугу здравицу, наздравивши Претседнику Француске Републике, а за величину и част славне Француске. СВЕЧАНО ОТКРИВАЊЕ СПОМЕНИКА ЗАХВАЛНОСТИ ФРАНЦУСКОЈ 11 новембра, у 11 часова пре подне, извршено је на свечан и велелепан начин откривање споменика наше захвалности Француској. Овој историској свечаности присуствовали су Њ. В. Краљ и Њ. В. Краљица, Принц Павле и Принцеза Олга, цела Краљевска влада са претседником г. Петром Живковићем на челу, Суд општине београд,— претседник Бе-

Самим доласком Њихових Величанстава, свечаност је отпочела. Први говор одржао је на француском г. др. Миљанић. ПРЕДАЈА СПОМЕНИКА ЗАХВАЛНОСТИ ФРАНЦУСКОЈ НА ЧУВАЊЕ ПРЕТСЕДНИКУ ОПШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ Свој говор завршио је г. др. Миљанић овим речима: —- Господине претседниче Општине града Београда, предавајући вам, у име Одбора за подизање споменика захвалности Француској, ово дело нашег Мештровића, молим вас да га чувате као симбол наше неизмерне благодарности Француској, као завет вечитог пријатељства између француског и југословенског народа. Г. др. Миљанић је предао споменик претседнику општине г. Нешићу. Г. инж. Нешић узео је реч и одржао овај говор на француском :