Opštinske novine

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

Стр. 559

Јасно види када се статистички проучава њено ширење. Иначе она не штеди ни једну професију, ни један положај, ни један узраст. Разлика је само у степену. Она је последица исцрпљавања организма, сиротиње, прљавштине и оскудице најнеопходније приватне и јавне хигијене. Зато за сузбијање њено у градовима и селима није довољан само лекар, него цела заједница, почевши од општине до саме државе. Али, ипак будимо свесни да докле год умно човечанство и његов геније не пронађу ефикасни серум против туберкулозе, као што је Џенеров серум против богиња, дотле ће турберкулоза бити не само најстрашнија болест човечанства, него и најтежа у борби са њом, јер ни за једну другу болест не треба толико оруђа и борбе, и толико материјалних и финансијских средстава, економске снаге, инвестација, као за њу! Комунално-социјалне и санитарне мере противу туберкулозе деле се у две главне и јасно осенчене групе: а) профилактичне мере, и б) терапевтичка средства. Прва се група затим дели на приватну. и јавну профилаксу; а друга исто тако на појединачну и колективну терапију. У личну предохрану долазе сви захтеви личне и породичне хигијене: чистота, дезинфекција и издвајање болеснога члана породице. 3) пројекција филмских; 4) Прогласа о туберкулози: о начину ширења, о лечењу, о заблуди да је она увек смртоносна и неизлечива болест, о разбијању укорењеног страха од туберкулозе, који често прелази у манију! 5) из популарних предавања; 6) из хигијенског васпитања народа. Наш народ нема у опште хигијенске културе. Он у бактериолошком смислу оглашава да је оно опасно за здравље, што би било

И овде господаре сиротиња и туберкулоза!

Јавна профилакса много је важнија са гледишта социјалне политике од терапије, и зато ћемо се на њој знатно више и задржати. У јавну профилаксу долазе: I) Пропаганда против туберкулозе: Она се састоји из следећих облика: 1) популарних издања; 2) из летака, објава, графичких плаката, и пропагандистичких слика.

Један од расаднића сбих зараза; годинама неизнето ђубриште из дђоришта једне палате у ул. Коларчевој бар као жабљи пуноглавац! 0 микроорганизмима, који сатиру човечанство, он нема ни појма, ни јасне претставе. 7) Из хигијенских курсева за учитеље, свештенике и општинске деловође по угледу на сличне курсеве у Норвешкој. 8) из једног месечног листа који би искључиво био посвећен борби против туберкулозе. 9) Из пропагандистичког рада пододбора Лиге у држави, које треба оснивати гјо свима срезовима, па чак и по већим сеоским општинама. Разуме се, у толико пре по градовима. 10) Из заведених награда —• премија за најбоље и најпопуларније дело противу туберкулозе. 11) Из увођења јавне хигијене са нарочитим курсевима у борби против туберкулозе не само по основним, нижим и професионалним школама (на вишим постоје бар основи јавне хигијене) него чак и аналфабетским течајевима. 12) Из приређивања изложби у сликама и воштаној пластици. 13) Из завођења антитуберкулозних дана у целој земљи. 14) Из недељних радио-предавања.