Opštinske novine

ОП ШТИНСКЕ НОВИНЕ

Стр. 563

Зато је императивна дужност да општина подигне још два бесплатна или јевтина зимска купатила и два речна за време лета. Све европске вароши нашега капацитета имају по 8—10 општинских купатила и непрекидно отварају нова! X) Сузбијање алкохолизма. Док се алкохол не забрани, извести читав низ мера којима ће се његова употреба законски ограничити. На алкохолна пића ударити што веће општинске посредне порезе. Извоз алкохолних прерађевина, на против, појачати олакшицама и премијама. Кафане са неалкохолним пићем треба таксаторно фаворизирати. Чиновнике, службенике и раднике по државним и самоуправним надлештвима отпустити из службе ако су алкохоличари. У кривичан закон унети, слично немачком кривичном закону, да се пијанство има сматрати као отежавајућа а не олакшавајућа околност у извршеном злочину. Законом предвидети да радник пијанац нема права на материјалну помоћ из уреда за осигурање, ако је тренутна или стална неспособност наступила услед пијаначког стања! Непоправиме пијанице интернирати у нарочите азиле и домове и нагнати их на принудни рад. XI) Сузбијање беспослице и појачавање општег стандарда живота за економски слаби је. За акцију против беспослице неопходни су државни, муниципални и бановински кредити. Поред њих дејствовати за отварање читавог низа јавних послова на електрификацији земље, на асанацији, пошумљавању, развитку саобраћаја итд., а са друге стране на усвајање система петодневне радне недеље, јер докле се год велике масе раднсга света гуше под притиском економске беде, сав наш рад на сузбијању туберкулозе биће илузоран. XII) Установа здравствене технике, као у многим средње-америчким државама. То су специјални факултети, који дају стручно школовано особље за санитарно-социјалну службу при општинским санитетима. Они имају ранг средњих професионалних школа. На пракси су се показали као необично корисни за спровођење комуналне политике на асанацији градова. ХШ) Подизање нових модерних школа са терасама и училиштима на сунцу и ваздуху. У већини Америчких држава нове су школе преко зиме дивне стаклене баште; а преко лета — отворени цветни паркови изложени сунцу и ваздушним струјама. Систем дебелих и затворених масивних зграда напушта се у целом свету.

Школска настава треба што пре да се измени једном уредбом са законском силом. Место рада у загушљивим и прашњивим учионицама, које су расадници туберкулозе, и које поред сведоџбе о свршеној школи дају за успомену и сигурну грудну бољку, имају да дођу нова училишта под ведрим небом, изложена здравим струјама ваздуха и сунчаног дејства! Угледајмо се што пре на културно човечанство, које је морало у настави поћи тим путем! XIV) Хигијенске радионице. У инспекцијама радионица да равноправно учествују раднички и послодавачки делегати.

Обак&им бацањем сметилишта помаже се ширење туберкулозе

XV) Установа општинских шегртских домова. Систем Роне-Вајсман. XVI) Колективна комунално-хигијепска Сорба противу инсеката уништавањем њихових ларви и гњезда. XVII) Принудна дезинфекција старога одела и намештаја. Телалнице београдске одувек су биле савршена легла туберкулозних и осталих зараза. XVIII) Обавезна дезинфекција и дезинсекција хотелских соба и постељних ствари. XIX) Забрана брака неизлечивим п акутним туберкулозним болесницима, сифилистичарима, непоправимим алкохоличарима, рођеним блесавцима, тешким злочинцима у поврату, садистима и епилептичарима. XX) Забрана пљувања по улицама и просторијама. Систем казни са боновима од 2, 5 и 10 динара. У Мелбурну нико не пљује. Овакав десетогодишњи систем казни одвикао је свет од те опасне навике. XXI) Терет лечења од туберкулозе, као и сифилиса, има у главном да падне на државу и општине. Тога ради као и ради материјалног обезбеђења организације борбе