Opštinske novine

Дар Општине београдске Соколском друштбу у Алећсандробу на Јадрану

Прошлог месеца Београд је преко г. Милоша П. Радојловића, одборника Београдске општине, кумовао застави Соколског друштва у Александрову, на Јадрану. Како том приликом трака, коју је Београд, као кум, имао да прикачи на заставу, још није била готова, то је сада Суд Општине града Београда послао преко старосте соколске жупе Сушак — Ријека, г. Иве Полићу, лепу свилену траку. На траци је ћирилицом и лати-

СБилена "траћа, поћлон Општине београдсће соћолској застаби у Алећсандробу, на Јадрану

ницом исписано: Београд. У врху је врло лепо, готово уметнички, извезена у свили слика гроба Незнаног Јунака на Авали. Том приликом вршилац дужности претседника Београдске општине, г. Никола Крстић, упутио је соколском жупском старости Сушак —- Ријека, г. Иви Полићу, ово пропратно писмо:

Старости Соколске Жупе Сушак-Ријека, Господину ИВИ ПОЛИЋУ С у ш а к Београд, 2, септ. 1931 г. Поштовани господине Полићу, Знајући Вас као одличног родољуба и соколског ветерана и поборника Соколства, упућује Вам Општина краљевске престолнице Београда ову молбу: При освештењу Соколске заставе у Александрову наш заступник при гој свечаности, господин Милош П. Радојловић, инжењер и општински одборник, није могао предати Соколској застави нашу траку, јер није била на време готова. С тога се умољавате, да изволите имати доброту да приложену траку привежете на заставу Соколског Друштва у Александрову у име Општине краљевске престолнице Београда приликом освештења Соколске заставе Соколског Друштва Раб 6. септембра 1931 године, при којем ће се слављу и застава Соколског Друштва Александрово тамо налазити, а и Ви као заступник Соколског Савеза. Молимо Вас, да изволите и том приликом изручити Соколима Александрова и Раба најлепше жеље Београда за напредак Сокола у Александрову и Рабу, а такођер и за целокупно Соколство Краљевине Југославије, идеалом свију нас. Ми смо дали да се на траци извезе слика гроба Незнаног Јунака на Авали више Београда, и тиме смо хтели нагласити, да тај гроб треба да је за нас све потстрек и опомена, да се до самопрегорења жртвујемо за милу нам мајку Југославију и нашег љубљеног Краља Александра I. и Његов узвишени Дом Карађорђевића, као што су се милиони наше браће жртвовали за тај идеал од оснутка мале Србије до данашње велике и дивне наше државе Југославије, коју имамо, следећи њиховом примеру, свима силама изграђивати, чувати и бранити до последњег даха и последње капи крви. Са братским поздравом Вама и Соколима. Здраво! Унапред Вам захваљује на труду и љубазности Заступа претседника Општине Потпретседник: Никола Крстић с. р.