Opštinske novine

ОПШТИНСкЕ НОВИНЕг 10. Код тачке дневнога реда: „Преглед шестомесечног рачуна прихода и расхода по буџету за 1931.", прочитан је извештај Привредно-финансијског Оделења и предлог Суда, па су одборници г. г. Д-р Драг. Новаковић и Алберт Фирт ставили краће напомене. За овим је на предлог Суда О. Бр. 18115 Одбор

" —— г. Стр. 1299 РЕШИО: Да се овери и одобри рачун о приходу и расходу у другом тромесечју буџетске 1931. године". Седница је закључена у 9 часова увече. Оверавају: Заступа Претседника Београдске општине Деловођа потпредседник Бож. Л. Павловић, с р. Ник. К. Крстић, с. р.

СЛУЖБЕНЕ ВЕСТИ:

Регулисање цена хлебу

Једно од најзначајнијих апровизационих проблема Београда и широких маса његовог грађанства било је питање цене хлеба. Уопште проблему хлеба, нарочито његовој хигијенској странн, Суд Општине гра;а Београда посветио је пуну пажњу. Сада је дефинитивно решено и питање цене хлебу. На основу овлашћења из § 10а Закона о допунама у Закону о продаји пшенице у земљи од 10. септембра т. г-, Господин Минисгар трговине и индустрије проаисао је Уредбу о ценама хлебу у целој земљи, па и у Београду. Законом о допунама у закону о продаји пшенице у земљи, § 10.а, одређено је да све казне овог прекршаја цене хлебу изриче Управа града Београда, чиме је ово питање хлеба прешло у њену надлежност. Поводом ових допуна у закону о продаји пшенице и прописане уредбе о ценама хлебу, Суд општине града Београда упутио је грађанству Београда једну објаву, која мора обавезно бити истакнута у свакој хлебарници. бвим законским прописима је дефинитивно решено питање цене хлеба, чије измене од сада има прописивати Министар трговнне и индустрије. I ИЗМЕНА ЗАКОНА О ПРОДАЈИ ПШЕНИЦЕ У ЗЕМЉИ Његово Величанство Краљ, на предлог Министра трговине и индустрије а по саслушању Претседника Министарског савета, прописао је и прогласио ЗАКОН о допунама у закону о иродаји пшенице у земљи § 1 После чл. 10 додаје се нов чл. 10 а), који гласи:

Ко продаје хлеб и брашно по вишој цени, но што предвиђа Уредба Министра трговине и индустрије, прописана на основу § 10 Закона о продаји пшенице у земљи, казни ће се први пут новчано до 15.000 дин. и затвором до 15 дана, а други пут новчано до 15.000 дин. и затвором до 30 дана. Ако и после друге на овај начин изречене казне учини исту кривицу, казниће се, поред ових казни, још и затварањем радње и коначном забраном рада. Све ове казне изричу уопште управне власти првог степена, односно полицијске власти. Против одлуке ових власти може се у року од три дана поднети жалба другостепеној управној власти, чија је одлука изЕршна- § 2. Овај Закон ступа у живот и добија обавезну снагу, кад се обнародује у „Службеним новинама". II УРЕДБА О ЦЕНАМА ХЛЕБУ На основу овлашћења из § 10 Закона о продаји пшенице у земљи од 4. септембра т. г., Министар трговине и индустрије прописао је следећу УРЕДБУ о ценама хлебу у земљи Члан 1. За хлеб у земљи установљују се следеће цене: за бели хлеб дин- 4.00 од 1 кгр. за полубели дин. 3.50 од 1 кгр. за црни хлеб дин. 2.50 од 1 кгр. Ове ће цене важити до даље наредбе. Цене луксузном пециву остају слободнеЧлан 2. Ова Уредба ступа у живот када се обнародује у „Службеним новинама. П Бр. 3020/с 11 септембра 1931 године Београд Министар трговине и индустрије Д-р К. Кумануди с. р.