Opštinske novine

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

Стр. 163

у вези са овим обнародовањем горње одлуке Одбора о. г. Б. упозоравају се службено сви претплатници дирекције осветлерБа, да ће нова електрична централа ступити у погон око 1 јУ на ове године. Од дана стављања нсве централе у рад, па за три месеца пребациће се целокупна електрнчна мрежа нз нову централу. Везивање разводне мреже на нову централу вршиће се постепено. Сваки реон вароши пребачен на нову централу добиће одмах и 50 периода, док ће напон 380/220 волти извесни трансформаторски реони добити још од почетка напајања из нове централе, а остали и ако пребачени на нову централу задржаће још за извесно време садањи секундарни напон 206/120 волти. Увођење напона од 380/220 волти продужиће се поступно и даље, тако да се најзад постигне крајњи циљ да целокупна секундарна мрежа буде једнообразна, тј. трифазна и под напоном 380/220. Када и којим ће се редом вршити пребацивање појединих реона вароши на нову

централу, објавиће се накнадно. Исто тако када и којим ће ће се редом по улицама уводити напон 380/220 волти, објавиће се накнадно. Ово не искључује, да се одмах отпочне са припремањем или оспособљавањем пријемника за нове карактеристике струје. Претплатници који имају посебне трансформаторе, могу, ако то желе, задржати и даље садањи секундарни напон, те би се у том случају променио само број периода од 42 на 50. Нарочито се подвлачи да се сијалице од 120 вслт, ни старе ни нове, никако не смеју употребити у сијаличним местима, која су већ добила напон од 220 волти, јер то може да доведе до несрећних случајева (експлозија). За сва обавештења претплатници се могу обратити радним даном од 10—12 часова Шефу Отсека Претплате на телефон 24551 24555 или лично. Службено. — Из Дирекције Трамваја и Осветљења Д.Бр. 6147.

Рад Општинског одбора:

ЗАПИСНИК XVI Редовне седнице Одбора Општине београдске одРжане 15 фебруара 1932 године у 6 часова по подне. Претседавао Потпретседник г. Никола Крстић. Деловођа г. Божидар Павловић. Кмет-правник г. Исидор Протић. Од одборника били су г.г. Мих. Л. Ђурић, Д-р Драг. Аранђеловић, Д-р Букић Пијаде, Ђура Бајаловић, Димитрије Станчуловић, инж. М. Сокић, Драг. Матејић, Јован Дравић, Св. Гођевац, Негослав Илић, инж. К Букавац, М. Ј. Стојановић, А. Фирт, .Јован Гавриловић, Д-р Страшимир Милетић, Д-р Љуба Стојановић, Никола Ђорђевић, Драг. Ђ. Новаковић, Д-р Александар Леко, Драгољуб Милошевић, Димитрије Живаљевић, П. М. Гребенац, Р. Ј. Јовановић, Јосиф Фрид, Т. Јовановић, Милош П. Радојловић, Д-р Лазар Генчић, инж, Павле Миљанић, Милован Ј. Матић, Миливоје Вук, Арачић, инж. Јован Мисирлић.

1. Пре прелаза на дневни ред, претседавајући г. Никола Крстић саопштава Одбору да Претседник Г. Милан Нешић услед назеба није долазио на дужност, и да ће због тога овој седници претседавати он као потпретседник. Примљен је записник XIII редовне седнице. Код записника Х1У редовне седнице прочитано је решење г. Министра унутрашњих послова IV Бр. 117 од 8 фебруара тек. год. којим задржава од извршења одлуку, која садржи чл 11 финансијског овлашћења, даље, тражи да му се накнадно доставе на одобрење чл. 8 и 86 финансијског овлашћења, и даје тумачење одлуке коју садржи чл. 17 финансијског овлашћења. Потом се развила краћа дискусија у којој су учествовали г.г.