Opštinske novine

Стр. 538

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

Нека вам је слава и хвала од Београда, наше дивне престонице!" Говор претставника Београда, г. В. Крстића, саслушан је у највећој тишини, са ми-

слима упућеним сенима палих наших витезова. Затим је у костурницу положен ковчежић са грудом земље из Шумадије.

Свечано освећење темеља дома Соколског друштва Веоград IV, на Чукарици

Чукарица, једно од најромантичнијих предграђа Београда на десној обали реке Саве, преко од Аде Циганлије, на којој су се 1914 и 1915 год. водиле борбе на живот и смрт за слободу и част Београда, сваким даном добива све лепши изглед, подизањем нових лепих јавних и приватних грађевина. На месту, мало удаљеном од новосаграћене православне цркве, посвећене Св. Ђорђу, Соколско друштво Београд IV свечано је осветило, у недељу 7 августа о. г., темеље свога дома.

На почасној трибини: изасланик Њ. В. Краља генерал г. В. Вељковић, претставник О. г. Београда потпретседник г. Доброслав Богдановић и остали г.г. изасланици.

На овој, за Чукарицу и њене грађане, реткој свечаности, узели су учешћа: Изасланик Њ. В. Краља бригад. генерал г. Велимир Вељковић; претставник Београдске општине г. Добра Богдановић, потпретседник Општине; изасланик Министра саобраћаја инспектор г. Цигај; изасланик Министра просвете начелник г. Коста Сретеновић; изасланик Министра за физичко васпитање г. Мурат Козма, и изасланик Народне скупштине секретар г. др. Милошевић.

Свечаности су такође присуствовали и претставници многобројних хуманих и витешких друштава, као и многобројно грађанство из Београда и са Чукарице. Свечано освећење темеља отпочело је тачно у 11 часова. Верски обред око освећења обавили су свештеници г. г. Радивоје Милојковић, Сабитај Рубен и Абдулах Хаџић. По обављеном освећењу прота г. Милојковић одржао је присутнима, грађанима и соколима, врло леп говор и предао им благослов Њ. Св. Патријарха, који је био спречен да присуствује овој реткој свечаности. После говора проте г. Милојковића, старешина сокола Београд IV, г. др. Миодраг Стефановић, ставио је у темељ повељу од пергамента. За време узиђивања повеље војна музика отсвирала је химну, а затим су мали соколи и соколице, веома дирнути и узбуђени овим свечаним чином, отпевали своју, соколску химну лепо и складно. Затим је старешина овог соколског друштва, г. др. Стефановић, поздравио лепим и пригодним говором све присутне, а на првом месту изасланика Њ. В. Краља, генерала г. Вељковића; претставника Општине београдске, г. Добру Богдановића и остале претставнике државних и приватних установа, као и све присутно грађанство, који су својим присуством увеличали ову лепу свечаност. На крају је секретар Скупштине, г. др. Милошевић, истичући значај овог ретког дана по општи развој наших соколских друштава, завршио свој говор овим речима: „Случај је хтео да освећење темеља нашег новог соколског дома буде иза некадашњих бојних ровова, на земљишту натопљеном крвљу браће и родитеља наших. Они су пали за Краља и Отаџбину. Свој задатак извршили су часно. За наш рад од ових ровова, бољи потстрек није могућан. Палима земља биће лакша, јер њихови потомци нису без идеала." Свечаност је завршена музиком и весељем, у коме су узели учешћа поред сокола и грађани, а увече је приређен леп и успео соколски кермес Чукарице.