Opštinske novine

8*

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

Стр. 539

Свечано освећење соколске заставе у Барајеву, околини Београда — На овојреткој сеоској соколској свсчаности, у име Београда. присуствовао Је киет-правник г. Јован Л. Јовић, са одборницииа г. г. Милошевићем и Митровићем. —

Значај соколства и вредност његовог рада у нашем народу, одмах иза градова увидела су и наша села. Тако је у последње време у многим нашим селима основано безброј сеоских соколских чета, које су већ почеле да узимају видног учешћа у животу наших сокола. Ту скоро, у дивном селу Барајеву, у непосредној близини Београда, матице и жиже нашег соколства, вредни и племенити сељаци основали су своју соколску чету, чија је матица Соколско друштво Београд V. Ова чета сеоских сокола, у недељу 14 августа о. г., свечано је осветила своју соколску заставу.

На ову лепу свечаност дошло је много света из Београда, Лазаревца, Обреновца и многобројних околних села. Београд, који је увек био жижа нашег соколства, на ову свечаност послао је, као своје званичне претставнике, г. г. Јована Л. Јовића, кмета Београдске општине, Драг. Милошевића и Момира Митровића, општинске одборнике. Пред Барајевом, у сеоској шумици, претставнике Београда, београдске соколе и многобројне госте и друге званичне претставнике, дочекала је сеоска соколска коњица са топлим и срдачним поздравима. Тога дана дивно Барајево, окићено заста•зама и зеленилом, са подигнутим славолуцима у почаст гостима, изгледало је свечано.

Кроз село су непрестано промицали витки и снажни сељаци у свечаним оделима, са соколским значкама на прсима. Нервозу, ужурбаност и ретко славље, у очекивању нечег лепог и великог, употпуњавале су прангије, које су пуцале за све време свечаности. Тачно у 10 часова, на улазу у село, чета сеоских сокола и соколица, у живописним народним оделима, дочекала је и поздравила званичне делегате. Старешина чете, г. Димитријевић, поздравио је делегате срдачном добродошлицом, а једна љупка девојчица у сеоском лепом оделу послужила је госте сољу и хлебом.

На добродошлицу лепим речима одговорио је г. др. Ваеа Петровић, изасланик Министра за физично васпитање народа и соколски старешина. Затим су измешани, сељаци, соколи и грађани заузели места на одређеном простору за ову свечаност. На свечаној трибини места су заузели: изасланик Министра за физично васпитање народа г. др. Васа Петровић; претставници Општине града Београда: г. Јован Јовић, кметправник, са одборницима г. г. Митровићем и Милошевићем, као и народни посланици овога краја и соколске старешине. Пре него што се прешло на освећење заставе, свештеници, на челу са месним парохом г. Гавром Адамовићем, очитали су мо-