Opštinske novine

Здравствено -хигиЈенска хроника:

Купатило Општ. Града Београ Општина београдска у последње време отпочела је живо и енергичио да ради на подизању својих хигијенских и здравствених установа и јавних паркова, како би својим грађанима, и лети и зими, омогућила што хигијенскији живот, као што то и заслужују грађани, чијем је граду и сама природа пружила најлепши и најздравији географски положај, окружавајући га двема лепим и великим пловним рекама, Савом и Дунавом, и шумовитим бреговима, Авалом и Кошутњаком, са чијих врхова допире у град свеж и чист шумски ваздух. Поред неколико лепих, пошумљених и зеленилом и цвећем украшених паркова у самој вароши, Општина београдска подигла је и дечју школу на сунцу и ваздуху, у Шуматовачкој улици, као и отворила дечја летовалишта и опоравилишта у шумским пределима, што све ово у топле летње дане пружа и деци и одраслима могућност да се одморе. Да би својим пословним и економски слабијим грађанима, који нису у могућности да лето проведу у разним бањама и на мору, омогућила пријатан боравак у Београду у лето, Општина је, иницијативом претседника г. Милутина Петровића, приступила подизању модерног хладног купатила на Сави, на најлепшем и најздравијем делу' савске обале код „Шест Топола", са пешчаном терасом и пространим базенима. За сада ово општинско купатило још није уређено онако као што је предвиђено, али и овакво какво је сада, оно је једно од најлепцшх, најмодернијих и најјевтинијих хладних речних купатила, која у Београду имамо. Тако је Општина београдска својим грађанима, поред топлог купатила у Мишарској улици, подигла и хладно купатило на Сави. Купатило је названо народним због тога, да се одмах види да је приступ у купатило свакоме грађанину Београда слободан. Још овога лета знатно се осетило, да у Београду постоји једно модерно речно купатило, јер је огромна маса Београђана почела да посећује општинско купатило и да напушта друга, примитивно уређена и скупа приватна купатила. Сада стотине Београђана, у базенима, реци, на песку и терасама овога купатила, са својим породицама пријатно проводе летње дане од јутра до вечери, доносећи на њега и храну, јер је купатило за своје посетиоце подигло и столове за ручавање са клупама на обали. Велики и простран кљун купатила, који је патосан и претворен у терасу са клупама са стране и великим шареним сунцобранима на средини, право је уживање за Београђане.

а на Сави код „Шест Топола" I Базени, пространи и широки, мушки и женски, са лепим хладним тушевима, такође су преко целога дана пуни. У лепом, засебном дечјем базену преко целога дана влада весеље и права дечја радост, дечице ко.ја се весело и безбрижно, као рибице, праћакају у чистој савској води. Праву здравствену корист овог општинског купатила Београђани ће осетити у јачању свога тела и здравља.

Београђанн на пешчаној тераси Општинског купагила, на Сави.

Веома ниским ценама, од два динара, а за општинске службенике један динар, општина је омогућила свакоме своме грађанину, па и оном најсиромашнијем, да се на летњој жези и врућини расхлади у овом купатилу. Кад се узме у обзир, да сви лекари у свету препоручују људима, здравља ради, купање у речној води као и сунчање, онда овај гест Београдске општине, којим је, пружила могућност својим грађанима да безбрижно и пријатно проводе лето на сунцу, чистом ваздуху и у води, за мале новце, заслужује пуну хвалу и иризнање од свег грађанства, које је било приморано да лето проведе у Београду. На крају не можемо да пређемо а да не похвалимо енергичан рад управника овог купатила, г. Марковића, који и дању и ноћу неуморно ради на што бољем уређењу и подизању купатила. Са овим купатилом Општина је у многоме задовољила хигијенско-здравствене потребе својих грађана. Јер поред чистог и свежег ваздуха, који пружају лепо уређени београдски паркови, Београђанима је било потребно и једно хигијенско хладно купатило на реци, за освежавање тела водом, сунцем и ваздухом. И они су га сада добили.