Opštinske novine

2

ОПШТИНСКЕНОВИНЕ

Стр. 89

коцке заливене асфалтом и др. Улицама са „турском" калдрмом избегавати успостављањем аутобуског саобраћаја због великих кварова кола, која поскупл^ују трошкове експлоатаци.је и због неугодне вожње. 5. — Према данашњим приликама и кретању путника онд. грађанства требало би отворити још једну аутобуску линију: Професорска Колонија—Таковска улица—Милоша Великог улица до Министарства ВојногЖељез. станица—Пристаниште и обратно. Ова трансверзална саобраћајна линија, везала би савску обалу са дунавском, додирујући Пристаниште и Железничку станицу и већи део Министарстава сконценгрисаних у улицама Мнлоша Великог и Немањиној а доцније Велики Храм Светог Марка и Парламенат. Са 5 аутобуса могао би се осигурати саобраћај у размаку од 10 минута у оба правца. 6. — У ближој будућности и то што пре отворити аутобуски саобраћај за Авалу и Раковицу, која су за сада једина излетишта за престоничко грађанство. Овај аутобуски саобраћај био би у прво време једночасовни, а доцније са развићем,

повећаоби се у толико у колико прилике и потребе'буду захтевале. 7. —■ За трке, утакциме и излете појединих корпорација у околину, требало би такође имати известан број аутобуса, који би корисно послужили и грађанству и општинској управи. Да би се горе изложено могло привести у дело, мишљења смо, да би требало набавити најмање 10 комада аутобуса средње величине са 20—25 седишта и 10—15 места за стајање. Са овим колима појачао би се аутобуски саобраћај на постојећим аутобуским линијама и отвориле би се нове горе поменуте линије под 5) и под 6). Овај број аутобуса заједно са старим, са којима располажемо, задовољио би данашњу потребу, а доцније развићем саобраћаја, извршила би се набавка већег броја кола, како то будуће прилике и околности буду налагале. Из Дирекције трамваја и осветљења О. г. Б. — Службено. (Наставиће се)

Службени извештаји Општине града Београда

Преглед пијаће воде: НЕДЕЉНИ ИЗВЕШТАЈ о граничним вредностима добивеним испитивањем београдске пијаће воде у времену од од 12 до 18 фебруара 1933 год.

Од

До

Објашњења

Температура

8,6

10,1

Центиграда

Број клица по см 8

2

6

Дозвољено до 20 клица по см 3

Титар В. СоН

већи од 10 см 3

Несме бити нижи од 10 см 3

Утрошак калиум перманганата

3,1

4,4

Дозвољено до 6 милиграма на литар

Карбонатна тврдоћа

15,40

25,20

У Немач.степеним.

Суви остатак

308

514

Дозвољено до 700 милиграма на литар

Испитивања вршена у Хемијско-бактериолошкој лабораторији Управе водовода.

Количина воде у м" које је водовод потиснуо у току прве половине фебруара ове године 1. Пијаћа вода: Потиснуто у мрежу пијаће воде са БЦ 1 Беле воде 415.333 м 3 ; Потиснуто у мрежу пијаће воде за Гор. зону: а) из водостанице 4 (Главни резервоар) 45.120 м 3 ; б) из водостанице 5) Топчидер) 44.220 м |! ;. За горње количине дато је: бунарске воде на Белим Водама 215.514 м 3 ; речне воде на Белим Водама 227.100 м :! . 2. Вода за поливање улица: потиснута са ВЦ 2 (Савски водовод) 70.400 м 3 . Испитивања вршена у Хемиско-бактериолошкој лабораторији Управе водовода.

Кретање заразних болести: Кретање заразних болести у Београду од 13 до 20 фебруара 1933 год. Утврђене болести: шарлах 6, дифтерија 4, црвени ветар 2; свега 12. Сумњиви случајеви: шарлах 1, дифтерија 1, тифус 2, паратифус 1; свега 5.