Opštinske novine

с

Комунално-социална хроника:

Изјава Потпретседника О. Г. Б. г. Б. Крстића о новом Буџету Београдске општине за 1933 год.

У име Суда 0. г. Б. потпретседник г. Витор Крстић дао нам је, поводом ступања на снагу новог Буџета Београдске општине за 1933 годину, следећу изЈаву: — Као што је познато, предлог Буџета за 1933 годину предвидео је на име расхода 362,073.283 динара, а толико исто и на име прихода. Овакав предлог примио је и Одбор општински, а г. Министар унутрашњих послова примио га је знању. Саставу буџета за 1933 годину обраћена је нарочита пажња, јер га је требало израдити у тешким приликама. Општа привредна криза, ослабљена платежна моћ грађана, незапосленост, висина ануитета зајмова, нарочито оних од 1929 године, утицали су и на Буџетски одбор, и на Суд и Одбор да се цифром прихода дуже позабаве. У дискусији и у Буџетском одбору и у самом Одбору учествовао је велики број одборника. Њихова опажања, њихови разлози испуњени су били жељом да се цифра расхода сведе на што могуће мању висину. Народни посланици београдски г. г. др. К. Кумануди, Б. Максимовић и М. Станојевић такође су показали много интересовања приликом састава буџета. Они су ради што бољег упознавања финансиске и привредне ситуације у Општини, одржали неколико конференција са Судом, стручним референтима и свима одборницима. Г. министру финансија Суд дугује особиту захвалност због интересовања за финансијску ситуацију Општине и њен буџет. Г. Министар финансија није жалио труда да са члановима Суда, референтима својим и из Општине одржи неколико седница дубоко у ноћ. Пошто је предлог буџета био тако заједнички проучен, г. министар га је својим решењем од 30 априла ове године Бр. 3894 одобрио са извесним изменама, које су учињене приликом заједничког расматрања буџета. И тако од првог овог месеца настаје редовно извршење буџета, односно престаје буџетирање по дванаестинама. Поред извршених смањивања кредита на материјалне потребе, без уштрба по општинску службу, изостављена је сума од 10,000.000 динара, предвиђена у приходима по парт. 2 поз. 14 од нове таксене тарифе, пошто ова тарифа није још надлежно одобрена. Ова сума, ако се г. министар сложи са новом тарифом, биће ванредни приход општински. У буџету прихода сума од динара 37,000.000 предвиђена

по партији 1 поз. 1 на име приреза смањена је на динара 24,000.000, јер г. министар сматра да се већа неће реализовати с обзиром на остварену прошле године. Познато је да ануитети на зајмове износе скоро половину буџета и да они просто гуше Општину. Њихов износ од 185,000.000 динара не дозвољава Општини да своју акцију развије потпуно у другим правцима корисним и потребним за Београд. Да би Суд могао одговарати другим својим обавезама и предузети и друге послове, бар у мањој мери, и пре израде пројекта буџета, и за време израде као и после примања буџета у Одбору, морало се мислити на олакшање ануитетских обавеза. У том циљу Суд је ступио у везу са представницима Поштанске штедионице, Државне хипотекарне банке и правитних Банака које су емитовале прошлој Општинској управи унутарњи зајам од 125,000.000 динара ради смањивања ануитета. Благодарећи предусретљивости директора Поштанске штедионице г. д-р Недељковића, Управног одбора Државне хипотекарне банке и заступника управника г. Алкалаја и приватних Банака ануитет који по овом зајму за 1933 годину износи 52,837.936 динара смањен је на суму од дин. 23,837.936. На тај начин ефективно смањење по овој позицији износи 29,000.000 динара. Ово смањење дошло је, као што се види, као последица споразума између банака и Општине. И ако скромни, морамо да подвучемо овај успех Општине. Успех, колико материјалан, још више моралан. Својим пристанком на смањење ануитета, поверилачке банке, чија је ситуација такође тешка, на овај начин дале су доказа да имају поверења у Општину београдску. Поверилачке банке схватиле су тешку моменталну ситуацију Општине и како је и њима стало до просперитета Београда и Општине, пристале су на одлагање извесне квоте отплата. Ми им за то дугујемо захвалност. Услед измењене ситуације у погледу ануитета унутрашњег зајма од 125,000.000 и измена у материјалним расходима код неких партија буџет расхода за ову годину износи динара 332,178.913. Вишак прихода од динара 7,134.869 употребиће се на отплату обавеза из ранијих година. Суд је успео да створи буџетску равнотежу и да да реалан буџет.

Освећење Соколског дома на Чукарици

14 овог месеца, на један импозантан начин освећен је на Чукарици дом Соколског друштва Београд IV. Тога дана грађани Чукарице искитили су многобројним државним заставама своје домове. Чукарица је од раног јутра била пуна Сокола и соколица из околних места и сокола из свих соколских београдских друштава.

На овој свечаности присуствовала је и сеоска чета из села Стублина. Зборно место било је у дворани Фабрике шећера, одакле је формирана поворка. Тачно у 11 часова поворка се кренула улицама Чукарице за вежбалиште, које се налази поред новог Соколског дома.