Opštinske novine

ОПШТИНСКЕНОВИНЕ

Стр. 539

љене су и платнене столице са наслонима за лешкарење. Улази из реке постављени су у виду сасвим угодних гвоздених степеница у размаку на сваких пет метара, а дуж целог купатила у отвореној Сави затегнут је и кроз алке провучен дугачак конопац, за који се купачи хватају да би остали у води и онда кад не желе да пливају. Око десет ваздухом напуњених појаса за спасавање налазе се на средини купатила, овлаш причвршћених. тако да их дављенику у свако доба може пружити најближи купач. Чак на овом купатилу нису заборављени ни пецароши. За њих је место одређено на доњем делу купатила, и оно је снабдевено удобним седиштима и заклонима од сунца. Оно што ово општинско купатило чини још лепшим и примамљивијим то су зеленило и цвеће. По целом купатилу у саксијама и обојеним сандуцима налази се цвеће и разно зеленило, тако да човек добије утисак да се налази на каквом зеленом пливајућем острву. Обала је дуж купатила претворена у пространу пешчану плажу, окружену такође цвећем и зеленилом. У кабинама на обали налазе се две одаје у којима су смештене фризернице за даме и господу. А у горњем делу смештена је амбуланта, која пружа прву потребну помоћ не само купачима са општинског купатила, него и свима купачима са осталих купатила. За младеж су на купатилу постављене трамбулине, за висока и ниска скакања, које за младе и веселе купаче претстављају нарочиту радост и забаву. Подизањем овако модерно уређеног купатила општинска .Управа учинила је много. Нарочито из разлога што је купање у овом

Општинском купатилу веома јевтито и што је приступачно сваком грађанину. Кроз ово купатило, кад су велике врућине, пролазило је овога лета по најмање 3.000 и више купача дневно. Што је за највећу похвалу, на купатилу владао је примеран ред, тако да прође по неколико дана, а да од стране грађанства не падне ни једна жалба.

Кабине и ресторација, у врху

Што су Београђани, поред паркова и травњака, који углавном чине хигијенски живот Београда, добили и једно овако велико, модерно и јевтино купатило, на првом месту припада заслуга Општинском суду, као и општинским одборницима, ко.ји су озу здравствену потребу Београда . озбиљно схватили и својим напорима успели да је омогуће и пруже целокупном грађанству, које је у овом купатилу нашло своју бању и пријатно летовалиште на обали радиоактивне београдске реке Саве.

Подизање Општинске болнице за унутрашње болести у улици Св. Николе

Подизање Општинске болнице у Београду од увек је задавало доста бриге свима општинским управама. Порушени Београд, после 'рата изискивао је много материјалних жртава да се варош доведе у ред, како би се избрисали ужасни трагови рата. Најзад, и нагло насељавање Београда, у комуналној политици захтевало је пре решење изградње станова и остало уређење канализације и осталих техничких радова, који такође спадају у делокруг хигијенског уређења вароши. На подизању једне Општинске болнице, и ако се на ово од увек мислило, није се могло приступити одмах. Да би се подигла болница онаква каква доликује једној престоници, модерна и велика, требало је мало више чекати како би се у ову сврху могла добити потребна и довољна сума новца, која није мала.

Најзад, захваљујући управи Задужбине Николе Спасића, која је, извршујући завештачеву жељу, а по одобрењу Министарства просвете, известила Суд Општине града Београда, да се за подизање Општинске болнице у Београду, задужбине Николе Спасића, одређује сума од 5,250.000 динара. После овога Суд је одмах приступио изградњи Општинске болнице. Израда плана за ову болницу поверена је општинском архитекти, г. Игњату Поповићу. Према плану предвиђени су предрачунски трошкови око 5,700.000 динара, али како еу на лицитацији учињени извесни попусти, то ће се болница моћи подићи са сумом одређеном из Задужбинског фонда. За Општинску болницу одређен је блок од 37.000 квадратних метара, између улица: Св.