Opštinske novine

Стр. 540

ОПШТИНСКЕНОВИНЕ

Николе и Димитрија Туцовића, испред историске чесме Трећепозиваца. Овај терен је веома погодан, јер је заклоњен од ветрова, а нарочито од кошаве. Болница ће бити опкољена шумом и биће везана са улицама: Краљ Александровом и Гробљанском, сада Гетеовом. Болница ће изнутра бити сасвим модерно уређена тако да ће у свему одговарати свима хигијенским и медицинским потребама и захтевима. Цео простор око зграде биће паркиран и засађен цвећем и зеленилом. Болесничке собе биће окренуте сунцу, а сваки спрат имаће терасу за сунчање.

За саму зграду одређен је простор од 900 м 2 . Зграда ће имати три спрата, партер и сутерен. У сутерене ће бити смештени: лабораторија, кујна, централно грејање, перионица, магацини и остале просторије. На спратовима ће бити модерно уређене болесничке собе, за једног, два и више болесника. А у партеру ће бити одељења за администрацију, амбуланте за преглед и терапију болесника, пријемно и друга потребна одељења. На спратовима ће, поред болесничких соба, бити на сваком и потребне собе за лекаре, болничку послугу и мале кујне. У свему ће болница располагати са укупно 140 болесничких постеља.

Ова болница служиће искључиво за опште унутрашње болести. Хируршко одељење и одељење за заразне болести биће подигнути касније, по свој прилици на истом блоку, пошто има простора за још неколико зграда. Суседна зграда општинских станова у ул. Св. Николе, која се налази скоро преко пута ове болнице, биће преуређена за болничарске станове. Болница ће бити готова 1 јула идуће год. Овом болницом Београд добија још једну неопходно потребну хигијенско-медицинску установу, чија се неопходност одавно осећа.

Значај I Земаљске хигијенске изложбе за Веоград

Свака приредба има своју садржину и свој циљ. У колико је садржина многоврснија и интересантнија, у толико је приредба успелија, у колико је пак циљ племенитији и кориснији, у толико она има више права на помоћ и стиче нужно признање. Разуме се, да приредба зависи од организације, трајања, места, где се приређује, начина приређивања и тд. Сви ти чиниоци имају највећи утицај на успех, али они стоје у уској вези са самом садржином и циљем. Они се и равнају према. садржини и циљу. Коначно свака приредба има и разнолико дејство, посредно и непосредно, на људе, околину, установе па и на живот. И то зависи од основних услова, па је тај ути-

цај мерило успеха, односно тачности тих услова. Овде се не мисли утицај само са гледишта материјалног успеха, него и с обзиром на дејство у погледу унапређења културних вредности. Често пута је утицај на културни живот много важнији него онај на материјални. Правилна оцена једне приредбе мора да узме у обзир све ове чињенице, па да се о њој донесе коначни, објективан и тачан суд. I Земаљска хигијенска изложба у Београду, која је отворена од 19 августа до 20 септембра 1933, и која је спојена са комерцијалним и забавним делом, ако се посматра према горњим начелима, има све атрпбуте једне велике приредбе која заслужује највећу пажњу