Opštinske novine

Комуналне и књижевне белешке

ПРАШКИ КОЛЕЖ НАШЕГА КРАЉА ЗА НАШЕ СТУДЕНТЕ У више наврата истицали смо благотворну бригу Прашке општине за наше студенте и ученике, који су дошли у престоницу братског чехословачког народа жељни светлрсти и знања. Сада региструјемо, као орган Београда, са великим задовољством још једно .најновије дело Пр.ашке општине, достојно њене социјалне политике. Благодарећи на првом месту неизмерној енергији г. Др. Петра Зеакла, претседника за социјално старање у Чехословачкој метрополи, а поред њега и целокупном раднам рдбору, на челу са претседником Прага г. Др. Баксом, град Праг прдигао је ових дана колеж Југослрвенског Краља Алемсандра I. То је једна савремено уређена школска интернатска палата, у којој ће наши и чехословачки студенти, спојени братском љубављу и солидарношћу, спремаги се за своје студије и за практичан живот лепше будућности. Оно што диплрматска Мала антанта ради на пољу наших и чехословачких националних интереса, оно што наша и њихова штампа ради на пољу узајамних информација и духовне одбране заједничких идеала, тако једна интелектуална елита у Чехословачкој, на чијем је челу г. Др. Петар Зенкл, ради на духовном срођавању наша два братска народа, спојена тесном прошлошћу у брлу и трофејима, спојена још тешње садашњицом иа стварању заједничке будућносли. У низу својих многобррјних прегнућа, рва интелектуална елита Златнрга Прага, створила је и овај лепи студентски дрм у Прагу, крји носи име нашег Краља Александра I.

ОДЛУКЕ ОПШТЕ СЕДНИЦЕ И НАЧЕЛНЕ ОДЛУКЕ ДРЖАВНОГ САВЕТА Средили и објасилни Александар Давинић и Богдан Мајсторовић, референти Државног савета Г. г. 'Давинић и Мајсторовић објављују у овој књизи сређене одлуке опште седнице Државног савета, које су дрнете рд 1923 до 1933 грдине. Такр рне обухватају период од десет година рачунајући од устррјства садашњег Савета, рд кад су у главном Давинић и Мајсторовић са службом у Савету. -Потреба за једном оваквом књигом од давна се осећала, нарочито због редакције ових одлука и због важности правних питања која су се морала расправити у почетку рада Савета. У првр време схватило се, да су ове одлуке од значаја само за Савет, јер су по Закону само за њега односно његова одељења обавезне, па је и редакција ових одлука била кратка и без потребног правног образложења. За ширу јав1ност било је непознато ни којим су позодом ове рдлуке донете, ни каква су гледишта заступана по правном питању ко.је је третиранр. Све то остајало је као интерна ствар за Савет, а објављен је само коначан резултат тога расправљања. Отуда су ове одлуке у многоме личиле на диспозитиве пресуда или какве нове прописе. Све то чинидо је да се са њима нису могли користити они којима су биле потребне у оној мери у којој би се иначе могли користити.

Тешкоћу у примени ових одлука осетили су и сами г. г. Давинић и Мајстрррвћ, као референти .саветских одељења, па су утолико пре могли схватити рну тешкрћу коју су имали органи управне власти или појединци и њихови иравозаступници, који су изван Савета, кад су се са овим одлукама хтели користити. То им је у главном и дало пртстрека за издавање рве књиге. У рвој књиз1и г. г. Давинић и Мајсторовић дали су овим одлукама пре свега оно што им је недостајало. Служећи се рефератима, у којима су заступана супротна гледишта и који су били основа за дискусију у седници по дотичном правном питању, и осталим подацима архиве Савета, они су уз сваку одлуку изнели конкретне случајеве који су изазвали одлуку и супротна гледишта која су у решењу правног питања прстојала. Осим тога они су уз сваку одлуку дали сопствено критичко посматрање и об.јашњење правног пнгања, које се у одлуци третира, с обзиром на теорију и праксу, доводећи то у везу са новим законским прописима, у колико су доцније донети по неком од тих питања. Такр ове рдлуке имају и терријске и практичне вреднрсти у пречишћавању схватања у респективним питањима. На сличан начин у књизи је об.јављен извесан број важнијих начелних одлука, које .доносе одељења а не општа седница Савета, али које по својој важности могу доћи упоредо са одлукама опште седнице, чиме је ова књига проширена. Књига је обрађена врло пажљиво, са лепим теоријским и практичним објашњењима, која су резултат приљежног теоријског рада г. г. Давинића и Мајсторовћа, поред праксе у Савету_ за скоро све време 'од устојетва Савета. Писана је са лепим и лаким стилом, на начин који лако уводи у материју која се расправља. Отуда оно штр није могуће видети кррз штуре законске одредбе, постоје видљиво, јасно и живо читајући ову књигу. По начину обраде и свему што су г. г. Давинић и Мајсторрвић рд себе дали њихова књига претставља један леп прилог за књижевност администра.1ИВНОГ права код нас. Осим 'тога њоме се задовољава једна практична потреба правног живота, јер се са истом могу лако послужити и управне власти, у које долазе на првом месту и општине, нарочито градске као и појединци и њихови парврзаступници, који таква питања покрећу код власти. У овој књиаи они ће наћи или директну одлуку по питању које их интересује или индиректно до.ћи до потребног закључка с обзиром на гледишта по сличним питањима. Стога се ова књига може препоручити свима општинама у држави. Савез градова Краљевине Југославије, као највиши форум наше комуналне политике, специјалним расписом најтоплије је препрручио свима градрвима ову књигу као неопхрдну за све градске стручне библиртеке и њихова правна одељења. Књига има 530 страна. Цена је 80 дин. у меком и 100 динара у фином платненом повезу. Може се поручити путем чек. рачуна Прштанске штедирнице бр. 56549, или директнр крд писца: Давинић—Мајсторовић, Државни савет, Београд. Милош Прокапијевић секретар Државног савета