Opštinske novine

Сликарска хроника:

Шеста Јесења изложба у павиљону „ Зузорић"

ЦвиЈете

У недељу 29 октобра, под покровитељством Претседника Београдске општине г. Милутина Петровића, отворена је у Уметничком павиљону „Цвијете Зузорић" шеста Јесења изложба сликарских и вајарских радова београдских уметника и примењене умегности. Спречен неодложним комуналним пословима, г. Милутин Петровић није могао да присуствује лично отварању ове изложбе. Заступао га је г. Бора Поповић, директор трамваја и осветлења Београдске општине.

Отварање јесење изложбе београд. ликовних уметника под покровитељством претседника О. г. Београда. Отвара изложбу директор О. г. Б. инж. г. Бора Поповић

Отварању изложбе присуствовао је изасланик Њ. В. Краља пуковник г. Душан Стојановић, изасланик Министарства просвете г. Вељко Петровић, књижевник и шеф Уметничког одељења. Између гостију запажени су италијански посланик г. Гали, адмирал г. Викерхаузер, књижевник г. Бранислав Нушић, професори универзитета г. г. д-р Ђорђевић и д-р Станојевић, аташе за штампу Пољског посланства г. Глинка и многи други.

Изложбу је отворио заступник Претседника Београдске општине директор г. Бора Поповић следећим лепим пригодним говором: „Господине изасланиче Њ. В. Краља, госпође и господо, пала ми је у део пријатна дужност, да у име Претседника престоничке Општине г. Милутина Петровића, заузетог другим неодложним и важним општинским пословима, отворим ову шесту Јесењу изложбу београдских уметника. Ја ову дужност обављам са одушевљењем, јер сам уверен да су напори наших уметника најплеменитији и најзначајнији од свих наших интелектуалних и душевних напора уопште. Уметност је мерило у савршености психе једнога народа; она је мерило душевних вредности његових; она је у исти мах и изглед и облик свих вредности. Римљани су једно време били освојили много већи део земље него што су то Грци икада могли учинити, али, Грци су освојили душевни живот човечанства у много већој мери но што су то Римљани, или ма који други народи, учинили територијално. Они, Грци, успели су то само савршеношћу и величином својих уметничких креација. Чувајући се ма каквих поређења, ми можемо бити задовољни периодом напора, развитка и процвата у нашем уметничком делању које је наступило у нашој престоници после рата. Многобројне изложбе, које је Београд видео за последњих 12 година, то несумњиво потврђују. То јасно обелодањује и ова изложба, на којој се са задовољством налазимо. Овим се на првом месту радује Београдска општина. Стога, допустите, Господине изасланиче Њ. В. Краља, госпође и господо, да топло честитамо излагачима на овако видном уметничком успеху и да објавимо, да је отворена шеста Јесења изложба београдских уметника." На изложби је учествовало 36 београдских сликара, 7 вајара и 8 излагача примењене уметности.