Opštinske novine

Стр. 508

БЕОГРАДСКЕ НОВИНЕ

тлости те обасјао целу поворку. На томе месту бакљада је снимана за филм. Пред Двором се чело поворке за тренутак зауставило, па се ту громко и снажно поновило клицање младоме Краљу и целом Краљевском Дому. А када се поворка приближила Официрском дому проломио се снажан и громак поклич; — Живела југословенска војска!

Скаути у поворци учествују у бахљади Овакву величанствену манифестацију Београд не памти. Кад је чело поворке било код СЈфицирског дома, од Калимегдана јз тек кретала огромна поворка грађанзтва на челу са службеницима Београдске општине. У порти Савиначке цркве. Они Београђани који ни на простору од неколико километара нису могли да добију места и виде поворку, дошли су у порту Савиначке цркве да је сачекају. Испред порте, у Светосавској улици, била је постављена свечана трибина за часнике Београдске општине, са које су се имали одржати говори. У порти и на улици били су постављени радио звучници. Кад је Градско веће Поглаварства града Београда, на челу са својим претседником г. Владом Илићем, заузело место на трибини и огромна маса света испунила целу порту и закрчила све улице, трубач јз засвирао мирно, па је одмах из хиљаду грла чланова београдских певачких друштава одјекнула песма наше народне химне. Говор претседника г. Владе Илића Када се клицање стишало, претседник Београдске општине г. Влада Илић одржао је пред стотином хиљада Београђана овај леп, снажан, патриотски говор: Браћо! Осећам се поносним и узбуђеним да вама, становницима славнога и напаћенога града Београда заблагодарим што сте у овако густим редовима дошли да увеличате ову нашу престоничку Јианифестацију.

Грађани! Дошао је срећни дан када ми сви треба да гласно кажемо целоме свету, да свест Београда и његова једнодушна, неизмерна љубав према Краљу и отаџбини није никад била тако јака. На дан рођења нашега младога Краља, Наследнрка славких предака и Свога неумрлога Оца, Краља Александра I Ујединитсља, ви, ево, показујете да дубоћо показујете свсју прошлост и да смело гледате у велику будућногт свага народа која је нераздељиво везана са народним и младим Краљем Југославије и Узвишеном Династијом Карађорђевића. Београђани! Промарширајте вгдрога чела под својим застаЕ^аиа; и нека се са гласовима фанфара које ће увек трубити наш понос и натиу славу, заори громогласни узвик Београда: Живео Краљ! Живела Краљица Марија и цео славни Дом Карађорђевића! Живела Југославија! Крај говора г. В Илића дочекан је бурним поклицима Њ. В Краљу Петру II, Нз. В. Краљици Марији, Дому Карађорђевића :и сложној и моћној Краљевини Југославији! Затим су говорили у име Народне одбране г. Илија Трифуновић, и у име 420.000 југословенских Сокола г. Ђура Па унковић, други потстарешина Сокола. Говор већника и претсгДника Културног одбо ра града Београда г. Душана С. Николајевића Почетак свечане прославе првог Краљевског рођендана Н>. В. Краља Петра II заврШио јз својим мисаоним, снажним и импресивним говором градски већник и претседник Културног одбора града Београда г. Душан С. Николајевић, који је у име Градског већа рекао: Ова величачствена поворка родољубивих грађана и грађанки Југословенске прзстонице, то је један отсјај славе државе наше и монархије наше. Неодољива духовна и морална снага нашега необично способног и племенитог народа испољавала се у нашој боловитој а\и и поносној историји увек кроз монархију. Она бејаше благотворни фактор, који је у средњем веку сигурно сузбијао племенске шовинизме и уједињавао, градио државу, велику државу, јер народ великих способности, треба да има велику државу. Монархија је та која је малу Србију уздигла до историског посланства пијемонта свих Југословена, а данас само монархија може сконцентрисати и упутити на прави пут толике позитивне силе југословенског народа, које траже своје изразе, Наш недокучиви народ је истински монархистичан, Монархистично начело је древно, а увек младо. У основи својој, оно се непрекидно осве-