Opštinske novine

БЕОГРАДСКЕ НОВИНЕ

Стр. 553

После посете Министру војске и морн-арице, арм. генералу г. Петру Живковићу, делегати бивших ратника — инвалида учинили су посету претседнику југословенске престонице г. Влади Илићу. Г. Илић је делегате у своме кабинету дочекао срдачно овим искреним и топлим речима: „Дозволите ми да вам изразим сву радост коју осећам у овом моменту што имам част да поздравим у дому Општине града Београда одличне претставнике ратних инвалида и ратника. Ви знате, господо, да је Београд био један од ратних мученика. Благодарећи победи правде Београд — ратни инвалид опоравио се и ви нећете у њему познати онај Београд из 1919 године. Београд је поносан што сте га изабрали ове године за седиште свога конгреса и верујте ми да Београђани прате са највећим симпатијама и пажњом радове вашег конгреса. Будите нам добродошли".

Говор претседника Београда г. Владе Илића ратници — инвалиди саслушали су пажљиво, па је онда у име „Сиамака ,, одговорио г. Марко Никифоров, делегат из Бугарске. Тако исто претседника Београда г. Владу Илића поздравили су и г. г. Андерсен у име Копенхагена, и Вилам у име ратника — инвалида из Брисла. Увече је у част делегација приређен свечан банкет код „Српског краља", на коме су поред чланова делегација биле и многе угледне личности из војних и грађанских кругова. Трећи дан боравка у Београду бивши ратници су провели у већању о чувању светског мира. Конгрес је одржан у свечаној дворани новог Инвалидског дома. Последњи дан су раздељена одликовања од стране Француске и Југославије, заслужним ратницима - инвалидима, који су учествовали на овом конгресу. Орденом Легије части командерског реда одликован је г. ТБуба Стефановић, већник града Београда и претседник југословенског Фидака.

Скаути су на рођендан Њ. В. Краља Петра II свечано осветили своју заставу у Београду

Моменах са освеђења скаутске засгаве

Прослзду првог краљевског рођендана Њ. В. Краља Петра II, скаути су увеличали свечаним освеће»ем заставе Савеза скаута, коју је скаутима даоовао Њ. В. Краљ Петар II.

Припреме за ову лепу и ретжу свечаност скаути су отпочели још 1 септембра. Из свију крајева наше земље допутовали -су претставници југословенских скаута и планинки, са својим заставама, н>их преко 2.000.