Opštinske novine

Стр. 558

БЕОГРАДСКЕ НОВИНЕ

стручна критика подвукла је значај и вредност ових Видаковићевих ооциографских радова. Нарочито су похваљени резултати социјалних теренских анкета о животним приликама наших градова, којима је руководио г. Видаковић у име Београдске оппгтине. Та свестрана научна проучавања животних проблема наших градова, на чијим статистичко-анкетним подацима и базирају сва дела г. Видаковића, увела су г. Видаковића у управу наших највећих комуналвих и социјалних установа и друштава, као на пр. у Савез градова, Земаљску унију за заштиту деце, Лигу против туберкулозе, Савез свих организација комуналних функционера и чиновника итд., итд., у којима он већ годинама ради". „Г. Видаковић проширио је своју социјалну делатност и ван граница наше Државе, нарочито у братским словенским земљама. Тако је изабран за генер. секретара Комитета Савеза свих словенских градова, као и у управу новооснованог Чехословјачко-југословенског савеза за социјалну политику, а у последње време ушао је и у конгресни одбор Међународне Уније савеза градова. Сада му је стављеио у дужност да проучи ооцијалну политику словенских градова и на основу утврђеног материјала одржи једно инструктивно предавање на конгресу свих словенских градова, који ће се одржати у Прагу, под почасним претседништвом Претседника Чехословачке Републ1ике Томе Масарика. Сасвим је пр[иродно што су нарочито у братској Чехословачкој запажена дела г. Видаковића, о којима се тамо са много интереса и детаљно писало и расправљало. На пр. г. др. Херман Вендел у „Прагер Пресе" посветио им је своју пуну пажњу, подвлачећи да комун|алне едиције, „Београдских општ. новина", које уређује г. Видаковић, претстављају у својој, врсти једно од најбољих европских издања". У Чехословачкој, земљи социјалне свесности, високо се цени савремена социографска ■публицистика, што је показала ова одлука Масариковог словенског института о избору нашег социјалног писца г. Видаковића за његовог иностраног члана. Интересантно је напоменути, да је г. Видаковић, поред др. Јана Станислава, професора Карловог Универзитета у Прагу, најмлађи члан (по годинама старости) Чехословачког Словенског института, док су по годинама старости најстарији његови

чланови г. г. др. Емил Хоман, професор Сорбоне, др. Јохан Линдел, професор Универзитета из Шведске и П. Љапунов, професор униЈверзитета из Лењинграда (Совјетка Русија)" М. ЗАВОД ЗА ТОН-ТЕХНИКУ У ПРАГУ Основан је у Прагу Чехословачки завод за тонтехнику, који ће спајати стручне и помоћне раднике у области истраживања звука по струци физикалној, техничкој и физиолошкој. У ту сврху завод је одлучио приређивати анкете, екскурзије, стручна и популарна предавања, те развијати експерименталну и публицистичку делатност. Први главни задатак овог новог завода биће да припреми основање лабораторијума за све проблеме тон-технике. Проблем истраживања ларме и борба против ње у савременим градовимакао и проблем технике музичких инструмената ће у најближем времену запослити овај институт. За претседника изабран је професор универзитета господин др. К. Теиге, за потпретседника професор универзитета др. М. Семен и професор унив.. др. В. Војтех. ИЗАСЛАНСТВО ЧЕХОСЛОВАЧКОГ НАРОДА 13 октобра ов. год. стиже у Београд специјално изасланство чехословачког народа и свих чехословачких градова, које ће у име чехословачког народа положитина гроб Блаженопочившег Краља Александра урну са светом земљом из Хусовог чешког Табора, моравског Велехрада и словачког Брадла, спомен места легендарног чехословачког јунака генерала Штефаника. Специјално изасланство чехословачког народа састављено је из еминентних претставника свих корпорација, као на пр. града Прага, Брна, Братиславе и др., Савеза чехосл. градова, Новинарског синдиката, чехосл-југословенских лига, привредних комора и корпорација итд... За вођу изасланства чехословачког народа одређен је г. проф. др. Петар Зенкл, наш почасни грађанин и велики пријатељ Југославије. Савез чехословачко-југословенских лига у нашојдржави уз сарадњу Београдске општине и Савеза градова припрема топао дочек претставницима братског" чехословачког народа.

Штампарске погрешке: У напису г. Сл. Видаковића „Предлози за решење питања изградње малих станова у Београду и рушења Јатаган-мале", поткрало се неколико штампарских грешака, нарочито у цифрама статистичких података. Тако је на стр. 538, у табели о просечним ценама малих станова, оштампано: „цена једног кубног метра ваздуха у стану од једне собе 0,05 дин., а треба да буде 9,95 дин.

Просечна кубатура малог стана у IV кварту оштампано је 23,5 м 3 а треба 32,5 м 3 . Цена од м 3 ваздуха у стану у VIII кварту оштампано је 5,78 дин., а треба да буде 6,78 дин. На стр. 540 „група економско јачих грађана" стоји 10.368 грађана а треба 10868 грађана. На стр. 554, при преносу таксе, стоји од 5—20% а тјреба од 5—20°/ 00 итд. Моле се читаоци да ове штампарске погрешке имају у виду.

Власвик: Градско поглаварство града Београда. — Уредник: Слободан Ж Видаковић, шеф одељка 8а штампу Г11ГБ. Књегиње Љубипе 1 /II — Штампарија Драг. Грегорића, Страхињића Бана 75. — Београд