Opštinske novine

БЕОГРАДСКЕ НОВИНЕ

Стр. 611

ја ће букнути на његовој мученичкој ломачи и сунцем које ће се родити у будућим вековима• Благодарио је чуварима и остао је сам у васиони. Сам и сам себи довољан. Он још једном, пред само спаљивање, рече, да се не каје, и, независан од времена, вечан човек би предан огњу. Ли прича ову грозоту: све се урадило да цело тело постане пепео. И тај пепео однели су и бацили су крвници у Рајну, али за Чехе поста место, где је сиаљен Јан, светиња над светињама. И неки немир дохвати душу Чеха. Ив најудаљенијих крајева и најзабитнијих места Чешке кретаху људи. Путоваху дуго, врло дуго, дуГим данима и дуГим ноћима, да би сттли до светога места. И онда кришом узимаху комаде вемље незнани чешки верници. И, кријући земљу у недрима, враћаху се они својим домовима. Ја бих рекао да је чешки народ кроз Јана Хуса преживео Христа и Христово страдање и да је кроз пијетет према земљи Хусове смрти расла све више љубав, неодољива љубав чешког народа према чешкој груди. * Мисао Јана Хуса не беше спаљена и народ је хтео слободу свом упорношћу с којом је Јан држао до своје науке. Чехословачки народ је показао, не само право херојство у својој борби с Аустријом, неГо и смисао за борбу с Аустријом. Више од свих народа, које је Аустрија уГњетавала и тровала, чехословачки народ је успевао и да сачува чистоту своје отаџбинске релиГије и да ту религију унесе у своју орГанизовану, упорну, трезвену и систематску борбу с Аустријом, са вековном тиранком и тровачицом Словена. И тако беше у Чеха један елан који се није показивао само преко појединаца и у тренутцима. Био је то елан колективан и сталан, дурашан, из дана у дан. Такав, прекаљен противник Аустрије, чехословачки народ је угиао у вихоре СветскоГа Рата. Онда, кад је за своје народе била најопаснија, Аустрија је морала трпети ударце једнога целог народа који је био сиГуран подривач њене власти. ОрГанизован духовно, чехословачки народ умео је да подрива и руши Аустрију методима који су били кобни по ту словенску кобницу. Патриотизам оних који су роварили у Аустрији и противу Аустрије, и оних који су се напоље, уз непријатеље Аустрије, ратнички борили против те Аустрије бегие тако дубок и тако непоколебљив да је морао триумфовати. Борбу чехословачкоГ народа с Аустријом водио је дух Јана Хуса, а сав процват данашње чехословачке државе може се у првом реду објаснити тиме што мисао, народну и човечанску мисао Јанову, кристално јасно мисли духовни вођ чехословачког народа и шеф чехословачке државе Претседник Масарик.

Платон је веровао да држава може напредовати само ако је воде мудраци. Ако би се ово Платоново мудровање протумачило тако, да државу треба да воде они који су способни да своју широку мудрост учине друштвеном силом, онда би Масарик био најбоља потврда Платоновог духовно-аристократскоГ теоретисања о држави. Масарик је поклонио свој дух Чехословачкој држави, а велики дух једне државе чини да и најмањи њени Грађани суделују у изГрађивању њене моћи. Кроз дух Хусов и Масариков сваки верни Грађанин чехословачке државе постаје неимар оГромне зГраде. Култ великих људи има то својство да култних добија нешто од Грандиозности оноГа коме се диви. Чехословачки народ има дар да има вођу. То је оГромни и благотворни дар, и ја бих желео да се ми, ЈуГословени, учимо од наше браће томе, сваком народу насушно потребном, таленту. Тосподо и браћо, претставници Чехословачког народа, на чијем челу стоји сјајни со-

Један део претставника чехословачких градова и чехословачког народа на свечаној седници Градског већа Београда цијални мислилац, неуморни социјални делатник, наш присни пријатељ и почасни грађанин, Петар Зенкл! Ви дођосте са земљом светих места ваше племените домовине. Потомци оних незнаних верника Хусових, који су чували земљу Хусове смрти, ви осећате мистерију дародавке, добротворке, мајке-земље. РелиГију патника, која нас учи да смо од земље и да у земљу идемо, ви сте претворили у једну живу и животодавну истину, у један свети и пламени патриотизам. Ви сте ту дивљења достојни. Сваки Грумен земље ваше отаџбине за вас је крвно зрно, зрно крви која струји крепким орГанизмом Чехословачке. Ви ћете сутра однети свету земљу вашу на Гроб нашеГ Краља, нашеГ Ујединиоца. Извршиће се сутра, на Гробу Александровом и у срцу Шумадије, симболично стапање два света словенска завичаја. Постаће они једно на сва времена до СудњеГа дана.