Opštinske novine

Стр. 532

БЕОГРАДСКЕ НОВИНЕ

Ова установа друшгва дала је најбоље резултате. Сем тога раде и друге корисне дечје установе друштва. И ако Вашем напору припада свако признање за рад у престоници, ипак ј-е једна од главних заслуга „Српске мајке", што је рад на заштити деце ширлиа у унутрашњости и идеју о заштити деце пренела из Београда у нашу земљу. Према структури наше земље веопходно је потребан рад на заштити деце на селу и у малим варошицама. Број подружница са дечјим диспансерима или саветовалиштима показује разумевање „Српске мајке" за проблеме наше народне културе и ми желимо од свег срца да друштво у том правцу свој рад прошири и продубљује. Сматрам као нарочиту част, да честитам друштву на плодном раду на дечјој заштити у име Одељка за штампу и културну пропаганду Поглаварства града Београда који својим идејцим и идеолошКим радом води и прати сваку делатност на пољу дгчје заштите Београда, и у име Ц. Уреда за заштиту Матера деце и младежи, који практично ради на дечјој заштити. Сарадшу са Ватпом вредном управом и под претседништвом покојне ве-

лике раднице госпође Панић као и под претседништвом Ваше одличне поборнице г-ђг Лазаревић сматрали смо увек као драгу дужност у корист незаштићене деце. Наша је топла жеља да и у будућвости Ваш рад буде награђен тако лепим резултатима, као што смо данас из извештаја Управе чули за добро деце у Београду и целој земљи". Са много срдачности говориле су: такође госпођа Лепосава Петковић, претседница Југословенског женског савеза, госпођа Барловац од стране Београдског женског друштва, госпођа Перса Продановић у име Кола српских сестара, госпођа Агатоновић, претседница „Фидака", госпођа Грујић у име секције Југословенског женског савеза за град Београд и Панчево, делегат Ниша г-ђа Боса М. Гирић, претседница пододбора. Пошто је свечани део састанка био завршен, наставила је после краћег одмора свој рад 1б-годишња скупштица друштва „Српска Мајка", која је такође завршена са пуним успехом.

Годишња скупштина хуманог друштва „Насушни хлеб" — До сада је друштво равделило сиротињи 923.983 хлебова. —

Једно од ,најхуманијих и најкориснијих београдских друштава је несумњиво хумано друштво „Насушни хлеб", које већ пуних девет година неуморно ради на томе да сиромашном и неупосленом свету обезбеди оно што је за одржавање живота најпотребније: комад насушног хлеба. Под претседништвом неуморве хумане раднице г-ђе Руже Попс, хумано друштво „Насушни хлеб" одржало је на дан 17 маја т. г., у просторији Основне школе код Саборне цркве своју девету редовну годишњу скупштину. Са скупштине су прво упућени поздравни телеграми Њ. В. Краљу Петру II и Н>. В. Краљици Мајки Марији, највећим добротворима друштва, који му свакодневно шаљу стотину хлебова. Затим је претседница, г-ђа Ружа Попс, отварајући скупштину рекла: „Упркос велике кризе, помоћу добрих људи, могло је друштво „Насушни хлеб" да подели онолико хлебова, колико је било потребно да задовољи велику војску незапослених радника и сиротиње. Ове године је било више него икада до сада људи који су били приморани да нам се обрате за помоћ... Мајке болесне од туберкулозе шаљу нам децу по хлеб, јер отац је умро или се налази у болници. Или је мати умрла, остала је пуна кућа деце и отац, незапослен радник. Хлеб насушни једина им је храна"... Претоедница г-ђа Попс нарочито је захвална Београдској општини, која је „Насушном хлебу" ове године повисила помоћ са још 25.000 динара годишње, а осим тога друштво од општине бесплатно ужива и општинско имање у Душановој улици.

Затим је извештај о раду прочитао секретар друштва г. др. Иван Бионић. У извештају се каже: „Активност управе није се ограничавала само на, седнице и дежурства. Сваки члан управе доприносио је успеху „Насушног хлеба", а хлеб ое одмах давао свакоме који је оправдано пружао руку. Рад није престајао ни преко лета, најјачи је био за време зиме и пролећа. Чланови управе обилазили су ставове оних лица која су добила сталне картг за хлеб. Беда и немаштина на коју они наилазе давала је новог потстрека управи за рад и тако, док је растао број сиротиње пред прозором „Насушвог хлеба", расла је и активвост управе. За дев^ет годива рада „Насушви хлеб" поделио је 923.683 хлеба. У последњој години рада управа „Насушног хлеба" издала је 323.611.75 динара за хлеб". Затим је друштво одлучило да са скупштиве упути следећи апел грађанству: „Симпатија и разумевање са којима наша јавност прати рад „Насушног хлеба" домазује, да у нашем народу има саосећања за тугу, бол и страдање. На овоме је друштво „Насушни хлеб" и досада оснивало своје успехе, па апелујемо и даље на све оне који имају срцп и осећаша, да нас и даље помажу. Уз нашу гахвалиост имаће и захвалност бедних којима својим доприносом омогућују насушни хлеб". После овога прешло се на избор нове управе, у коју су већином ушли стари чланови, а од нових изабрани су: г. г. Бра.нислав Гојковић, профеоор; Никола Ђурић, учитељ у пензији; и Корнел Хоровиц, трговац. За претседницу и овог пута изабрана је г-ђа Ружа Попс.