Opštinske novine

12

београдске новине

Стр. 501

пате и страдају. То Британско милосрђе спасло је многе наше војнике од сигурне смрти и у великој мери олакшало борбу противу заразних болести које су се свуда шириле. То је један од наших дугова вашој нацији Најзад, господо, када је Србија била прегажена од непријатеља и када се са шеном војск'ом повукао кроз Албанију и наш оружани народ, ваша нација и ваши грађани били су међу првима, који су им пружили топлу реч утехе и пријатељску материјалну помоћ. Тада, поред осталога, господо, на позив ваших суграђана, преко 300 српских дечака и младића отишло је у Енглеску да се тамо на најбољим и највећим школама спреме за јавни живот у својој отаубини по завршетку светскога рата. Сви су они, скоро без изузетка, данас у државној и јавној служби где својим радом показују нашој јавности све богатство Британског научног и друштвеног васпитања. То је, господо, други велики наш дуг вашој нацији и вашој отаџбини.

И зато, господо, инспирисан визијама ових обавеза и сарадње између вашег и нашег народа, ја сматрам за своју прву и највећу дужност, да ову чашу дигнем у здравље вашег владара, Његовог Величанства Краља Едварда VIII,, са најдубљим уверењем да ће Он, по примеру својих великих предака и у духу традиција ваше велике, богате, цивилизоване земље и даље бранити мир и слободу у свету. Крај говора г. Владе Илића присутни су поздравили бурним клицаљем. Поред г. Владе Илића, претседнииа града Београда, за почасне чланове Британске Легије изабрани су и г. г. генерали Стојшић, Милојковић и Јовић, претставници Удружења носилаца Карађорђеве звезде. Сутра дан, 10 јуна после разгледања Београда чланови Британске Легије били су примљени у аудиенцију код Њ. В. Краљице Марије а затим код Њ. Кр. Вис. Кнеза-Намесника Павла, који их је задржао на ручку. Увече, после банкета код „Српског Краља", приређеног од стране Удружења носилаца Карађорђезе звезде, енглески ратници, срдачно испраћени отпутовали су за Скопље.

Слава Дома стараца и старица

Штићеници Дома стараца и старица, једне од најстаријих социјалних установа Београдске општине, на дан 3 јуна о. г., скромно су прославили своју славу Св. Цара Константина и Царицу Јелену. Домаћин славе био је претседник Београдске општине г. Влада Илић. На улазу у Дом, који је за овај дан био свечано декорисан, госте су дочекивали шеф Отсека за социјално старање г. др. Реља Аранитовић и управник Дома г. Стева Костић,

Изасланик Њ. В. Краља капетан г. Павлић, претседник Београдскг општине г. Влада Илић, потпретседник г. Драг. М. Тодоровић и градски већници г. г. В. Станковић и Ђ. Попара на слави Дома стараца и старица Нешто пре 11 часова у Дом је дошао домаћнн славе г. Влада Илић, претседник Београдске општине, са потпретседником г. Драгољубом Тодоровићем, и градским већницима: г. г. проф. Милорадом Симовићем,

Миливојем-Туцом Благојевићем, Ђорђем Попаром, Б. Матовићем, Демајом, др. Илијом Бацковићем, Стеваном Милутиновићем, Васом Станковићем, Стојаном Крстићем и Марком Радовићем. Пре доласка г. г. градских већника у Дому су били и многи виши функционери Београдске општине међу којима су запажени: г. Боривоје Антоновић, директор Судског одељка, г-ђа др. Марија Гајић, шеф Централног уреда за заштиту матера, деце и младеж!и; у име Друштва за сузбијање просјачења и помагање сиротиње присуствовала је г-ђа Вука Живка Попадића. Г. Министра војске и морнарице заступао је санитетски потпуковник г. др. Роман Федана. Тачно у 11 часова дошао је изасланик Њ. В. Краља кашгтин I клаое г. Павлић, кога је дочекао домаћин г. Влада Илић. Чим је изасланик Њ. В. Краља капетан г. Павлић заузео почасно место, претседник Београдске општине г. Влада Илић, као домаћин славе ужегао је славску свећу, па је онда прота г. Милован Михаиловић уз асистенцију проте г. Драг. Поповића, стараоца сиротише Београдске општине, одржао кратак помен свима умрлим члановима: оснивачима, добротворима и утемељачима, као и штићеницима Дома стараца и старица, који је основан још 1903 године. После помена, прота г. Михаиловић пререзао је славски колач са домаћином славе претоедником Београдске општине г. Владом Илићем и једним штићеником и штићеницом Дома. Овом свечаном славском обреду присуствовали су такође и старци и старице, штићеници Дома. На шиховим лицима за време обављања славског обреда јасно се оцртавао израз сете, јер их је овај свечани чин потоетио на срећније дане, када су и они, некада, у кругу своје породице, славили крсно име и резали славски колач са својом децом и најближИм рођацима.