Opštinske novine

Стр. 612

БЕОГРАДСКЕ НОВИНЕ

Овај број према моћима ситног поседника не сме бити велики; тек толики, да показује могућност за одговарајућу солидну зараду. Он треба да пружи толико литара млека, да би ово било у стању покрити све издатке око млекарења и уз то још дало известан претек зараде млекару за ужитак. Што се тиче доброте млека, мо:кемо рећи следеће: Ми смо против водолија у млекарењу. Никако и ником не одобравамо сипање ма и најмање количине воде у млеко. Кад смо ту тако категорични, може нам се поставити питање: па на коју би се основу овај посао могао поставити и уредити тако, да се он може, ннкако не доливајући воду у млеко, изводити без штете и за продавца и за купца? Није потребно рећи да је на ово питање врло лако дати најповољнији одговор. Тај се циљ постиже једино, и само, млечним и расним кравама. У овако несрећно створеним приликама оне се намећу као једини спасилац. Јако млечна крава једина ће неповољно стање да претвори у добро. И ие само то. Она се с друге стране приказује и као чинилац, кадар да противстане још читавом сплету других незгода које такође погађају највише овако мале поседнике, какви су ови млекари. Али то је већ засебна тема. И као што је у индустрији једна машина својим радом заменила многе радне руке, тако ће и у питању млекарења једна млечна расна крава заменити више слабомлечних грла. То траже и економија посла, време у коме живимо, прилике, материјална страна итд. Хтело се не хтело се, стварност ће утеоати неспретност У Ред. • ■' ј [ I О неоцењеној вредности расне краве за давање великих количина млека, говоре цифре из следећег примера. Д. Случај с 4 расне краве. Узима се расна крава млекуља чија вредност не прелази наше раније предвиђене цене.

Ово је релативна зарада. Апсолутна зарада добија се из једначине:

Амортизација 4 краве 48 кгр. оена или суве детелинс 40 кгр. јарме или мекиша 12 кгр. сламе за простирку Кирија за шталу на дан Пола наднице разносачу млека Пола наднице за коња и чезе Пола наднице надгледачу Издатак на дан Режија као ранијо 8°/о Износ Зарада 10°/о Цео дневни расход То је расход. Формула за приход биће:

(4 X 18) X 3.00 - 177.57 = 38.43 динара.

149.48 11.95

161.43 16.14

177.57

38.43

16.14 = 54.57 динара

Да би се од четири краве добио оволики дневни приход продајом само чистог и природног млека, узета је чиста расна крава, специјално за давање млека.*) Продајом њеног млека показао се повољан резултат чак и при високој цени хране. Овде је узето у рачун да крава даје 18 литара млека на дан. Из овога видимо да би ово био један солидан доходак за једн;' сеоску кућу с 4 до 5 чланова, јер би износио 1.600 и више динара месечно. Последњи показан пример млекарења с 4 краве пружа закључак: да је случај држања 4 краве и за село здрав; на рачунској основи. Те и прихватљив. Примењујући га млекар не мора газити у грехе те продавати воду под видом млека. А кад је овај случај здрав и рентабилан за домаћинства на селу, он је кудикамо прихватљивији за овај и овакав рад у реону београдском. Али, овде је реч само и једино о расној крави, искључиво за давање већих количина млека. Испитајмо могућност да ли би нам се рачунање по последњој формули, могло овако како је, у питању добити, одржати. Или је потребно из досадашњег анализирања још нешто измењивати и поправљати? Сума 54.57 динара је зарада преко свих предвиђених шталских т.рошкова око 4 краве на дан, преко трошкова за однос млека у Београд и још 10 0/ о зараде на све то. То показује да је овај принос млека толико јак да би могао поднети и нешто нижу цену. 72 X 0.50 дин. = 36.00 динара

5.48 динара 48.00 „ 60.00 6.00 „ 2.00 „ 7.00 „ 14.00 „ 7.00 „

Одавде: 38.43

36.00 = 2.43 динара

То каже ако би слатко млеко ових крава продавали и по 2.50 динара 1 литар, да и у том случају на све млеко код 4 краве имамо претек у заради још 2.43 динара осим предвиђене и нетакнуте зараде у 16.14 динара. Значи, цену по 2.50 динара 1 литар да би издржало, само даје незнатну зараду.

*) За предузетнике овако чистог млекарења, где ое од краве у првом реду тражи млечност, најбоља су ове расе говеди: источнофризијска, швајцарскв, монтафонска, алгајска, холандска, мирцталска, бретањска и жерсејска. Краве ових раса дају од 12—20 литара млекја на дан.

(Наставиће се)