Opštinske novine

Стр. 758

БЕОГРАДСКЕ НОВИНЕ

Успео приказ напада Да 6и се грађанство Београда упознало са начином одбране приликом нзненадног напада из ваздуха на град — приказивани су у ок,-

Командант Београда арм. генерад. г. Војислав Томић по; сматра приказ напада из ваздуха на Бањици. тобру месецу т.г., у току једне целе недеље изненадни дневни и ноћни напади на Београд из ваздуха.

на Београд из ваздуха Једно од успелих приказа напада из ваздуха на варош изведено је на Бањичком пољу, на коме је било подигнуто једно импровизовано село, које су „непријатељски" бомбардери имали да нападну, поруше и запале, а које је у исто време имало да се брани од таквог напада помоћу домаће авијације, контраавионском артиљеријом и вештачком маглом. Овакве вежбе веома су корисне баш за само грађанство, које се на тај начин упознаје са свима опасностима које му за време рата прете, као и то на који се начин од такве опасности може да штити и спасе. Зато је преко дневне штампе и преко нарочитих објава позвано грађанство Београда, да присуствује озом извођењу напада из ваздуха. И ако је приказ напада био заказан за 4 часа по подне, Бањичко поље било је преплављено Београђанима још око три часа. Трибине, које су подигнуте на Бањичком пољу за војне приредбе, биле су дупке пуне, тако да је маса света морала заузети места на отвореном пољу. Од званичних лица на место извођења напада први је дошао Командант Београда арм. ђенерал г. Војислав Томић, а затим су дошли: први помоћник начелника Главног ђенералштаба ђенерал г. Боди; командант Дунавске дивизије ђенерал г. Арачић; командант пешадије ђенерал г. Михаиловић; ђенерал г. Сретеновић, као и велики број виших официра, који су пажљиво пратили ток овог интересантног напада. Целу организацију приказа напада из ваздуха извео је Акциони одбор Месног одбора за одбрану од ваздушних напада у Београду, а у коме неуморно раде: г.г. потпуковник' Бурмазовић; санитетски потпуковник Радуловић; шеф кривичне полиције Управе града Београда г. Рада Поповић; командант Пожарне чете Поглаварства града Београда Милосављевић; пионирски капетан Ворачек; апотекарски капетан Николић и други.

Са приказа иапада из ваздуха на Бањици: дево импровизовано седо, десно пуштање вештачке магде.