Opštinske novine

11*

БЕОГРАДСКЕ НОВИНЕ

Стр 759

Са трибине тачно у 4.30 часова преко гласноговорника објављено је да су са осматрачнице примеВени „непријатељски" бомбардери. Да би публика могла што боље да прати ток напада, преко гласноговорника једно стручно лице обавештавало је публику о свему шта ое догађало на земљи и у ваздуху. Чим је са осматрачнице објављен долазак „непријатељских" аероплана, на импровизовано село пуштена је вештачка магла, како би село остало незапажено од стране ,,непријатеља". У току овог извођења приказана је последица несмотрености грађана за време напада. Војници су приказали групу пијаних грађана који су за време напада седели пред кафаном и нису хтели да се склоне, а кад је из ваздуха пала бомба са загушљивим гасом, они су почели тек тада да беже, али не како треба већ низ ветар, тако да су постали жртве загушљивог гаса. У импровизованом селу налазиле су се од хартије подигнуте „фабрике", „стоваришта бензина", „муниције", „мостови" итд. „Неприја-

тељ" за време напада рушио< је и палио бомбама све што му је пало у очи, али су запаљене објекте наши ватрогасци са успехом брзо гасили, а санитетска колона спасавала је запрепашћено становништво и указивала „рањеницима" прву помоћ. Тако се приликом овог приказа могле видети све жалосне последице које настају од једног ваздушног напада: безброј порушених и запаљених јавних зграда и приватних домова и огроман број људских жртава. У саму сутон сирене и звона објавили су да је опасност од напада из ваздуха прошла. Са једним корисним искуством више, Београђани су се са Бањичког поља враћали низ Авалски друм својим домовима, ужасавајући се страхота и ужаса који би могао да донесе један нежељени рат. У току исте недеље обављено је још неколико успелих приказа изненадног напада на Београд, дању и ноћу, који Београђанима могу бити од користи, јер човек само ако је спреман моћи ће са успехом да се брани.

Свечано освећење застава подмлатка Аеро-клуба 16.000 омладинаца који су узели учешћа на аеромитингу у Београду продефиловало је са заставама кроз Београд. —

У недељу 11 октобра о.г. подмладак Аероклуба осветио је свечано своје заставе. У овој импозантној и величанственој свечаности, сјајној омладинској манифестацији за наше ваздухопловство, узело је учешћа преко 16.003 омладинаца и средњошколаца. Свечаност је отпочела освећењем застава у дворани Коларчеве задужбине, а заставама је кумовао Министар просвете г. Добривоје Стошовић. Освећење застава, у присуству изасланика Њ. В. Краља пуковника г. Божића, обавио је лично Нз. Св. Патријарх Господин Варнава. На позорници Коларчеве задужбине били су постројени заставници са заставама појединих одбора подмлатка Аеро-клуба из целе земље. Заставе су азурне боје неба са грбом Аеро-клуба у белом кругу, преко кога се пружа бео млаз светлости, чиме се жели претставити стремљење у небо. После обављеног освећења прозивани су заставници по азбучном реду, којима је заставе предавао лично кум г. Д. Стошовић, Министар просвете. Када су на позорницу ступили заставници из Загреба, београдски ђаци, који су били препунили дворану, приредили су им бурне овације, кличући белом Загребу. Исто тако срдачно су поздрављени и заставници из Бања Луке, Сарајева, Скопља, Сушака, Петровграда, Сиска и осталих наших градова.

После предаје застава Н>. Св. Патријарх одржао је омладинцима-ђацима веома леп говор, који је завршио овим речима:

Са освећења застава најмдађих чланова Аеро=клуба: Ми; нисгар просвеге г. др. Сгошовић нредаје омладини освећене заставе.

„Честитајући вам пријем ових данашњих застава, позивам вас да чувате нашу отаџбину и наше слободе, не изазивајући никога ла нас напада, али ако нас неко нападне чуваћемо \нашу драгу земљу и 6иће наша док је једног ]уГословена. Живели!" Крај говора Н>. Св. Патријарха ђаци су поздравили одушевљено.