Opštinske novine

Културна хроника

467

У суседству живе рођаци медведа, амерички ракуни (два пара), који су нека ирелазна врста између куне и медведа. Имају дугачко тело, кратке ноге и велик реп као куне; по зубима, табанима, начину хода као и исхране слични су медведу. Примерци ракуна који се налазе у нашој Зоолошкој башти потичу из Северне Америке. Имају фино крзно. Ови ракуни квасе обично храну у води и тару је шапама (као праља рубље) пре но што је поједу. Зато их и зову популарно „медвед који пере". Ту се налазе и куне златице, које су на цени због скупоценог зимског крзна. У њиховој близини је њихов сродник твор, који има исто тако скупоцено црно крзно. Мало даље налази се кавез са пар белих творова.

Има и обичних јазаваца, који спадају у породицу куна. У зверињаку се налази више ретких примерака крволочних зверова из породице паса и мачака. Из породице мачака ту се пре свега налази дивља мачка, женка, која је много слична питомој мачки, само је већа и на репу има седам црних пруга. Сличне црне прстенасте пруге има и по трупу и по ногама. Врло је дивљачна и крвожедна. Опасна је и за човека. Мало даље, у засебном кавезу, налазе се две мале дивље мачкице, које су набављене после посете Њ. В. Краља.

У оближњем кавезу живи крвожедни пантер или леопард. Има дивно крзно, ишарано многобројним црним пегама и колутовима. Велик је и витак. Живи по степама и шумама афричким и азијским. Најзначајнија и најлепша врста мачака јесте лав, гнажна и самопоуздана животиња, достојанственог изгледа, „цар животиња". У нашој Зоолошкој башти има више примерака лавова, на неколико места. Има и младих лавова окоћених у башти. Мужјак је много лепши од женке, крупнији је, има на врату и предњем делу прсију велику бујну гриву. Лав живи по степским крајевима Африке и Азије. Изгледа много опаснији него што је стварно. Ретко када напада човека. Није ни издалека крвожедан као остале мачке. Креће се мирно, каткад тромо.

Једина врста мачака која не може да се вере уз дрво. На крају дугачког репа има киту од длака, у коЈој се налази рожнати нокат. НаЈвећи лав у нашој Зоолошкој башти је лав „Паша", крупан и јак. Он је у башти заклао једног другог лава. У једном моделу северно-сахарског пејзажа, у великом кавезу, живи један леп лав (поклон Прет седника Општине г. Владе Илића) са две лавице.' Велика, снажна и крвожедна животиња јесте сундајски тигар са острва Суматре. У нашем врту био је само мужјак, а сад је набављена и женка. То 9*

Њ. В. Краљ Петар II храни шећером камилу