Opštinske novine

466

Београдске општ инске новине

* Њ. В. Краљ разгледао је пажљиво цео зверињак, који је снабдевен ретким примерцима зверова. Најлепши пејсаж заузимају два дивна бела медведа. Они имају ванредан базен за купање, готово најлепши у Европи (само хамбуршки зоолошки врт има лепши), дубок два и по метра. Пливају радо и лети и зими; зими разбијају лед па пливају по базену. Скачу врло вешто са високих стена стрмлглавце у базен, роне добро и хватају хитро храну чак са дна, коју им бацају посетиоци. Око базена се налали интересантан камењар, са високим »стенама на којима се сунчају и са пећинама у које се склањају од непогода.

У суседном кавезу су сури и мрки медведи, међу њима чувени „Мишко", који зна тако лепо да склопи предње шапе и да моли за храну; хвата вешто устима парчиће хране коју му посетиоци бацају, пење се на врх ограде и тражи од посетиоца поклоне. Ови медведи једу хлеб, кувану храну и воће. Воле нарочито мед. Имају лепа језерца, у којима се сваки дан купају. Имају стене за сунчање и дрвећа за пентрање. Њ. В. Краљ сликао је са задовољством и ове медведе. Подаље од кавеза мрких медведа, налази се кавез са босанским медведом „Максом", коме је Њ. В. Краљ бацао у уста шећер.

Њ. В. Краљ Петар II фотсграфише филмским аппратом беле медведе. До Њ. В. Краља стоји г. Влада Илић

Бели медведи имају јаке и снажне ноге са .длакавим табанима, међу прстима имају готово до половине пловне кожице. Живе уз море у поларним северним пределима. Изврсно пливају и роне, хваIају у води туљане и рибе. Крзно им је врло лепо, због тога их највише лове, а и месо и маст употребљава се за људску исхрану. Истраживачи северних поларних крајева врло су срећни кад убију белог медведа, јер онда осигурају себи исхрану за дуже време. Њ. В. Краљ је сликао беле медведе како се • играју по базену.

Мало даље налази се у зверињаку малајски медвед, који је набављен после посете Њ. В. Краља. Има необично лепо црно крзно. Одлично се пентра по дрвећу и стењу. Врло је питом. У близини се налази и интересантан примерак азијског огрличастог медведа, који око рамена и врата има кудраву огрлицу од дужих длака. Ту је и барибал медвед, пореклом из Северне Америке. Њ. В. Краљу показан је кавез у коме је живела видра, коју је неко ноћу убио и одрао. Тај је кавез сада спремљен за фоке.