Opštinske novine

10*

Друштвена хроника 475 Славе и јубилеји

СЛАВА ТОПЧИДЕРСКЕ ЦРКВЕ . Као сваке године, и ове године 12 јула на свечан начин прославила је Топчидерска црква своје патроне св. апостоле Петра и Павла. Свечаност је почела службом Божјом, коју је служио викарни епископ г. д-р Сава Трлајић уз асистенцију већег броја свештеника. Овој архијерејској литургији присуствовало је мноштво изасланика и претставника разних установа и друштава као и велики број грађана и маса народа из оближње околине и оближњих села. По свршеној литургији формирана је литија на челу са крстом и црквеним барјаком, уз учешће свих присутних грађана. Литија је неколико пута, по верској традицији, обишла око цркве. Потом је у цркви извршено резање колача. Верски обред извршио је г. д-р Сава Трлајић са митрополитом загребачким епископом г. Доситејем и домаћином славе г. Војиславом Петровићем. Затим је* епископ г. д-р Сава Трлајић изашао пред цркву и ту пред окупљеним верним народом одржао говор у коме је изнео значај данашње славе, а на крају је свима парохијанима Топчидерске цркве честитао славу. У порти Топчидерске цркве, на дан славе, приређен је велики традиционални вашар, где је народ са гостима имао и пријатних разонода. Топчидерски вашар трајао је седам дана у црквеној порти.

СЛАВА ОБДАНИШТА КОЛА СРПСКИХ СЕСТАРА НА НАСЕЉУ КРАЉА АЛЕКСАНДРА Обданиште на насељу Краља Александра, које се брине о сиромашној деци родитеља који су преко целог дана запослени ван куће, прославило је сво:у славу 12 јуна т. год., свете апостоле Пегра и Павла. Црквеном обреду присуствовали су изасланици Београдске општине г.г. д-р Стеван Поповић и Милош Милорадовић, градски већници; у име Централног уреда за заштиту матера, деце и младежи г-ђа д-р Марија Вајс-Гајић; у име Уније за заштиту деце г-ђа Наталија Сретеновић; у име Одбора Кола Српских сестара г-ђе: Даница Марковић, Даринка Ристић, Настасија Здравковић, Милена Савковић, Милица Радивојевић, Милосава Секулић, Наталија Бајић и друге, претставнице Београдског женског друштва, као и велики број грађана овога краја. Примећен је и лекар Обданишта г. д-р Шевић. Верски обред и резање славског колача извршио је прота г. Божидар Илић са свештеницима г.г. Бранковићем и Савковићем и домаћицом славе г-ђом Зором Хофмановић. Затим су деца-питомци Обданишта извели леп концерат. Програм је био врло занимљив. Обданиште Кола српских сестара основано је пре шест година. Хумано~ делање ове установе од велике је користи сиромашном становништву овога краја; у њој налази уточиште 80 незбринуте деце.

СЛАВА ДРУШТВА НАСЕЉА „НОВИ БЕОГРАД" На Петров-дан ове године прославило је Насеље „Нови Београд" своје патроне — своје Крсно име свете апостоле Петра и Павла. Чланови овога Друштва у великом броју са гостима присуствовали су верском обреду и сечењу славског колача. По свршеном црквеном обреду Претседник Друштва „Насеља Нови Београд" г. Јанко Спасојевић, државни саветник у пензији, одржао је говор, у коме је изнео значај славе. Потом је присутним члановима Друштва и гостима приређен богат ручак и весеље. СЛАВА ПЕШАДИЈСКОГ ПУКА КРАЉЕВЕ ГАРДЕ ПешадиЈски пук Краљеве гарде прославио је своју славу 1 августа, као успомену на дан када је формиран пук. Командант Краљеве гарде генерал г. Александар Станковић и командант пешадијског пука бригадни генерал г. Милорад Радовић дочекали су изасланика Њ. В. Краља генерала г. Христића. Уз звуке поздравног марша генерал г. Христић обишао је постројени пук поздравио војнике војничким поздравом и честитао им славу у име Њ. В. Краља. Слави су присуствовали чланови Владе, чланови генералитета, претставник Општине потпретседник г, Драг. Тодоровић и многи угледни гости. Пошто је извршено сечење колача, команданг пешадијског пука бригадни генерал г. Милорад Радовић одржао је војницима говор у коме је изнео историјат пешадије Краљеве гарде, њено учешће у ратовима и верну службу врховном команданту. Изнео је учешће гарде у свима манифестацијама др жавног живота. Осврнуо се на мученичку смрт Краља Александра 1 Ујединитеља и истакао Његове заслуге. Пешадија Краљеве гарде, — рекао је г. Радовић, — најбоље ће се одужити верном службом Њ. В. Краљу и Краљевском дому као и строгим и тачним извршавањем свих правила и прописа. Свој говор )е завршио усклицима Њ. В. Краљу и Краљевском дому, које су војници живо прихватили. После тога је изведен парадни марш пешадијског пука Краљеве гарде испред почасне трибине, на којој су стајали изасланик Њ. В. Краља, министри, генерали, претставник Општине и остали гости. СЛАВА АУТО-КОМАНДЕ И Ауто-команда прославила је на свечан начин своју славу Св. Илију. Изасланик Њ. В. Краља канетан г. Кујунџић поздравио је војнике војничким поздравом и честитао им славу у име Њ. В. Краља. Слави су присуствовали многи угледни гости: претставници вероисповести, војних и цивилних власти. Извршено је свечано сечење колача. Домаћин славе потпуковник г. Светозар Живановић одржао је језгровит говор о значају славе и о развоју Ауто-команде. Истакао је да је пре 27 година тадашња српска војска имала свега 9 аутомобила; када се има на уму да је аутомобил нронађен тек десет година пре тога, онда је и то било