Opštinske novine

476

Београдске општинске новине

много. Данас југословенска војска има читаве пуког<е аутомобилиста. У европском рату војни аутомобилисти играли су често пута одлучујуће улоге. Извесне битке добијене су захваљујући само аутомобилистима и њиховом беспримерном пожртвовању. Верденска победа је дело аутомобилиста, који су пренели на фронт преко 20.000 тона муниције и око 300 батаљона војника, који су одлучили битку. Париски ауто-такси-и снасли су Париз преносећи војску и муницију на фронт где је непријатељ потучен Г. Живановић је завршио свој говор кличући Њ. В. Краљу.

ДЕСЕТОГОДИШЊИЦА БЕОГРАДСКОГ АЕРОДРОМА Шести ваздухопловни пук на београдском аеродрому прославио је 2 августа своју славу св. Илију и у исто доба десетогодишњицу стварања аеродрома „Београд". Аеродром је био укусно искићен. Слави је присуствовао изасланик Њ. В. Краља пуковник г. Воја Петровић; њега је дочекао домаћин славе командант ваздухопловни пуковник пилот-ловац г. Војислав Спужић, уз звуке поздравног марша. Пошто је обишао постројену чету, изасланик Њ. В. Краља г. Петровић честитао је славу у име Њ. В. Краља и Краљевског дома. Били су присутни: Командант ваздухопловства генерал г. Душан Симовић, управник Двора пуковник г. Леко, начелник генералшгаба г. Милутин Недић, претседник Аероклуба г. Влајић, министри г.г Н. Суботић, Добривоје Стошовић и Летица, Прет седник Министарског савета у пензији г. Љубомир Давидовић и други угледни гости. Пошто је извршен обред сечења колача, командант пука г. Војислав Спужић одржао је војницима говор у коме је изнео значај ове славе и огроман напредак који је постигнут изградњом овог аеродрома. Где је раније била мочварна ледина, сад се налази једно лепо насеље, једна варош. И странци признају да се наш аеродром сматра за најбољи у Европи, — рекао је г. Спужић и завршио свој говор усклицима Њ. В. Краљу и Краљевском дому. Командант ваздухопловства генерал г. Душан Симовић изнео је у лепом говору заслуге овога пука. Затим је прочитао листу одликованих официра, подофицира и војника. Овај говор је пропраћен бурним овацијама Њ. В. Краљу. После тога пук је извео импозантан дефиле стазом испред хангара.

ВАТРОГАСНА ЖУПА БЕОГРАД, ЗЕМУН И ПАНЧЕВО ПРОСЛАВЉА ДАН ДОНОШЕЊА ЗАКОНА О ВАТРОГАСЦИМА Ватрогасна жупа Београд, Земун и Панчево прославила је 15 јули као успомену на дан доношења Закона о ватрогасцима. Свечаности је присуствовао велики број ватрогасаца из целе жупе и знатан број грађана. Свечана седница ватрогасне жупе одржана је пре подне у сали земунске већнице. Присуствовали су изасланици Претседника општине, градски већници ђенерал г. Живан Ранковић и г. д-р Илија Бацковић, претставници Министарства војске и морнарице, Министарства физичког васпитања народа и других цивилних и војних власти. Отварајући седницу, старешина жупе г. Стеван Марковић изнео је значај ове свечаности. Претседник добровољачке чете матице у Земуну / . д-р Пера Марковић, градски већник, у свом стручном и језгровитом говору изнео је историјат ватрогаства у Земуну и побуде које су натерале Земунце да оснују ватрогасно друштво пре 67 година. После свечане седнице добровољачка ватрогасна чета извела је своје вежбе на кући браће Живановић у Земуну. Ванредно спретно и смело ватрогасци су показивали како се гаси пожар и како се спасавају лица са II спрата. Низ платно су се спустила деца, а затим повређени ватрогасци. Приказано је како болничари носе повређене до амбуланте и како им лекари указују помоћ. После вежби, секретар савеза г. Јарослав Шел, у име старешине савеза, разделио је 14 одликовања заслужним члановима ватрогасне чете. После је старешина жупе г. Стеван Марковић предао члановима 20 одликовања у име жупе, а после тога је одликовано 28 чланова сребрним крстом. Овом приликом одликован је и г. д-р Душан Каланбвић, градски већник, помоћник Министра народног здравља у пензији, за ванредне услуге које је чинио ватрогаству. Отворена је. врло интересантна ватрогасна изложба у спремишту ватрогасне чете. У првом одељењу изложени су разни графикони о стању чете од њеног оснивања до данас. У истом одељењу изложио је и ватрогасни савез Краљевине Југославије свој графикон о броју чета и чланства из целе државе. Ту је била изложена и прва застава ватрогасног друштва у Земуну из 1871 год. У другом одељењу изложене су старе ватрогасне справе и одела и друге интересантне и поучие ствари.